Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.08.2022 02:10

Začínajú rekonštrukcie eurofondových ciest na Horehroní i pri Fiľakove


Snímka zdroj: Bystricoviny


Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo štvrtok 18. augusta oficiálne odovzdali staveniská dvoch veľkých rekonštrukčných projektov ich zhotoviteľom.


Cestu na Horehroní zrekonštruuje združenie „Sihla – Utekáč“ na čele s Euroviou, cestu na juhu kraja spoločnosť Strabag. Rekonštrukciám cesty a mostov II/529 Brezno – Čierny Balog a III/2724 Kokava nad Rimavicou – Utekáč a tiež cesty II/571 Fiľakovo – hranica okresu Lučenec/Rimavská Sobota už nič nestojí v ceste.

Po úspešnom získaní viac ako 14,5 milióna eur z európskych zdrojov na rekonštrukcie týchto úsekov, verejnom obstarávaní a podpise zmluvy s víťaznými zhotoviteľmi vo štvrtok zástupcovia Úradu BBSK oficiálne odovzdali staveniská združeniu "Sihla - Utekáč" spoločností EUROVIA SK, Dopravstav a SMS (vedúci člen združenia EUROVIA SK) a spoločnosti STRABAG, aby práce mohli odštartovať.

Stavebné stroje sa na cestách objavia do niekoľkých dní, po štvrtkovej administratíve bude ešte nasledovať samotné zriadenie staveniska priamo na mieste.

„Som veľmi rád, že tieto dlho očakávané projekty sme u nás na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja dotiahli do tohto bodu. Teraz je to už v rukách zhotoviteľov, ktorí, ako verím, budú s prácami úspešne napredovať. Podľa zmluvy majú na ich ukončenie 9 mesiacov v prípade ciest na Horehroní a 13 mesiacov v prípade rekonštrukcie na juhu kraja,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

V prípade rekonštrukcie II/529 Brezno – Čierny Balog a III/2724 Kokava nad Rimavicou – Utekáč prejde rekonštrukciou celkovo 34,5 kilometrov cesty vrátane 14 mostov a sanácie jedného zosuvu, v prípade cesty II/571 Fiľakovo – hranica okresu Lučenec/Rimavská Sobota to bude takmer 10 kilometrov cesty a 8 mostov.

Na rekonštrukcie ciest a výstavbu cyklociest získala župa v tomto volebnom období z eurofondov približne 60 miliónov eur, v najbližších týždňoch by si mali stavenisko prevziať aj zhotovitelia rekonštrukcie cesty a mostov II/585 Pôtor – Dolná Strehová – Lučenec a II/591 cestný násyp pred obcou Horný Tisovník a neskôr aj rekonštrukcie cesty II/512 z Veľkého Poľa po hranicu Trenčianskeho kraja.

 

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Mesto Zvolen pripravuje polmiliónovú obnovu športového areálu pri ZŠ Hrnčiarska
Vo Zvolene sa modernizovalo počas letných prázdnin viacero škôl. Vymenili sa palubovky v niektorých telocvičniach, školy sa zateplili, dostali nové okná, opravili sa strechy.
viac
21.11.2017
V miestnych lesoch chcú z európskych peňazí opraviť niekoľko ciest
V lesoch v okolí Spišskej Belej plánujú za peniaze z európskych fondov opraviť niekoľko lesných ciest.
viac
04.06.2021
Banskobystrická župa pokračuje v historicky najväčšej rekonštrukcii ciest
Takmer 600 kilometrov zrekonštruovaných ciest II. a III. triedy z vlastných zdrojov bude mať na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj ku koncu tohto kalendárneho roka.
viac
26.04.2022
BBSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukciách ciest a mostov, ktoré má vo svojej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %