Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.01.2022 04:15

ŽSK podniká ďalšie kroky k zvyšovaniu transparentného informovania verejnosti


Sídlo ŽSK.


Žilinský kraj spracoval vlastný audit prístupu verejnosti k informáciám. Výstupy analýzy využije pri posilnení transparentnej a otvorenej verejnej správy, ktorá je jedným z prioritných cieľov aktuálneho volebného obdobia.


Dokument pod názvom Politika otvorenosti Žilinského samosprávneho kraja rieši všetky oblasti dané kompetenčným rámcom. Župa si vytýčila celkovo 13 celkov a v jednotlivých kapitolách sa zaoberá napríklad etikou a konfliktom záujmov, verejným obstarávaním, personalistikou, dotáciami, ale aj zapájaním verejnosti do rozhodovania o svojich politikách.

Politika otvorenosti definuje napríklad pravidlá pri zverejňovaní informácií, najmä na internetovej stránke ŽSK, ale aj pri reagovaní na pripomienky verejnosti na sociálnych sieťach alebo pri komunikácií s verejnosťou cez iné komunikačné kanály (napr. elektronická pošta). „Jasne zadefinované pravidlá správania sa župných orgánov sú záväzkom kraja voči verejnosti a médiám. Poskytovanie overiteľných a zrozumiteľných informácií včas tým, ktorí ich potrebujú, je jedinou cestou k zvýšeniu účinnej verejnej kontroly a eliminovaniu potenciálneho rizika internej korupcie. V pripravenom dokumente sme nadefinovali ideálny stav, ku ktorému napĺňaním jednotlivých krokov smerujeme,“ povedala županka Erika Jurinová. Realizácia jednotlivých štandardov bude prebiehať postupne v nadväznosti na personálnu, organizačnú, ale aj technickú pripravenosť Úradu ŽSK.

Východiskovým vzorom pre štruktúru analýzy bolo hodnotenie Transparency International Slovensko pod názvom Otvorená samospráva, v ktorej organizácia pravidelne posudzuje 11 prierezových oblastí. Hoci sa TIS na príprave tohto dokumentu priamo nepodieľala, o komentár požiadal Úrad ŽSK aj ich. „Teší nás, že sa Žilinská župa našim rebríčkom transparentnosti inšpirovala a aj na jeho základe pripravila plán na ďalšie zvyšovanie otvorenosti voči verejnej kontrole. To je napokon aj jedným zo zmyslov rebríčka, poskytovať samosprávam spätnú väzbu a odporúčania pre zvyšovanie ich transparentnosti. Oceňujeme, že v niektorých oblastiach sa ŽSK snaží prichádzať aj s vlastnými inovatívnymi postupmi. Rozhodujúce však bude napokon to, ako sa tento plán podarí pretaviť do praxe,“ reagoval riaditeľ TIS Michal Piško. „Pri zostavovaní politiky otvorenosti sme sa tiež inšpirovali skúsenosťami a najmä sledovaním trendov a dobrej praxe v samosprávach, medzinárodnými hodnotiacimi rebríčkami aj odporúčaniami Svetovej banky,“ doplnil jeden z autorov a analytik župného Útvaru hodnoty za peniaze Ivan Rončák.

Útvar hodnoty za peniaze, ktorý kraj zriadil práve pre zvýšenie efektivity využívania zdrojov a napĺňanie priorít v jednotlivých kompetenciách, pracoval na tvorbe dokumentu v priebehu roka 2021. Analýzu vypracoval ako jeden z výstupov projektu Inteligentný a lepší Žilinský kraj financovaného z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa a spolupracoval na ňom aj s externými autoritami. Politika otvorenosti Žilinského samosprávneho kraja je zverejnená na web sídle kraja na linku https://www.zilinskazupa.sk/sk/strategicke-dokumenty-zsk/rozvojove-dokumenty/transparentny-kraj.html.

 

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Pracovné porady poslancov obecného zastupiteľstva a prístup verejnosti
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
16.09.2020
Zlepšiť prístup verejnosti k informáciám by mohol dohľadový orgán
Zriadenie dohľadového orgánu by mohlo zlepšiť prístup verejnosti k informáciám prostredníctvom takzvaného infozákona. V kompetencii by mal vymáhanie jeho dodržiavania a sankcionovanie vinníkov. Uviedol to právnik Transparency International Slovensko (TIS) Ján Ivančík.
viac
11.02.2021
Pri tvorbe ekomapy počíta TSK s pomocou verejnosti
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pripravuje vydanie ekomapy kraja. Určená bude všetkým, ktorí chcú byť v rámci svojich spotrebiteľských návykov čo najviac šetrní k životnému prostrediu.
viac
14.01.2022
Žilinský kraj spustil vlastné podcasty
Obľúbená forma podcastového vysielania si našla svoje miesto medzi ďalšími sociálnymi sieťami a informačnými médiami, ktorými župa sprostredkuje informácie o svojich projektoch, činnosti, nových službách alebo aktuálnych problémoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %