Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.09.2020 01:00

Zlepšiť prístup verejnosti k informáciám by mohol dohľadový orgán


Ilustračná snímka.


Zriadenie dohľadového orgánu by mohlo zlepšiť prístup verejnosti k informáciám prostredníctvom takzvaného infozákona. V kompetencii by mal vymáhanie jeho dodržiavania a sankcionovanie vinníkov. Uviedol to právnik Transparency International Slovensko (TIS) Ján Ivančík.


Pokiaľ povinná osoba v súčasnosti nesprístupní žiadateľovi informácie ani po podaní odvolania, jediným riešením je súdna cesta. „Žiadateľ sa tak často dostane k požadovaným dátam až po rokoch, keď už nemusia mať pre neho zamýšľaný význam,” argumentuje TIS s tým, že povinná osoba, ktorá porušila svoju zákonnú povinnosť, môže byť na základe spáchaného priestupku sankcionovaná.      

Za najväčší nedostatok súčasného znenia infozákona považuje TIS okrem vymožiteľnosti prístupu k informáciám aj nedôslednosť legislatívnej úpravy u obchodných spoločností s verejným prvkom. Mnohé štátne, župné či samosprávne obchodné spoločnosti, alebo iné právnické osoby podľa TIS odmietajú riadne sprístupňovať informácie.     

„Rozšírenie aplikovateľnosti infozákona pri právnických osobách s verejným prvkom považujeme za nevyhnutné, keďže ide o subjekty, ktoré hospodária s veľkými majetkovými hodnotami a v mnohých prípadoch úplne absentuje ich reálna verejná kontrola,” poznamenal Ivančík. Poukázal aj na to, že pri verejných firmách je dlhodobým problémom najmä výklad pojmu "hospodárenie s verejnými prostriedkami".      

TIS podľa Ivančíka za posledných desať rokov adresovalo ministerstvu spravodlivosti viacero konkrétnych návrhov na vylepšenie zákona. Tiež v minulosti participovalo na pripravovanej novele. „Žiaľ, tá, napriek hotovému a spripomienkovanému paragrafovému zneniu, doposiaľ nebola prijatá,” dodal.      

S potrebou novelizácie infozákona sa stotožňuje aj Ministerstvo spravodlivosti SR. Aplikačná prax podľa Petra Bublu z tlačového oddelenia ministerstva ukázala, že je potrebné nedostatky súčasného zákona opraviť. Rezort spravodlivosti podľa neho plánuje vytvoriť pracovnú skupinu k jeho novelizácii. Materiál by chcel rezort predložiť do legislatívneho procesu koncom roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
08.09.2020
Termíny 4. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na zlepšenie formy bývania
Ministerstvo vnútra SR informuje o termíne 4. hodnotiaceho kola a termíne uzavretia výzvy zameranej na zlepšenie formy bývania pre obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít s prvkami prestupného bývania. Termín 4. hodnotiaceho kola výzvy je 9.9.2020. Termín uzavretia výzvy je 26.2.2021.
viac
22.01.2021
Vznik Najvyššieho správneho súdu
Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok presadilo niekoľko zásadných zmien, ktoré sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Jednou z nich je aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má fungovať od augusta tohto roka.
viac
30.07.2021
Úrad pre správu zaisteného majetku začína svoju činnosť
S príchodom augusta začína oficiálne fungovať nový Úrad pre správu zaisteného majetku. Jeho zriadenie vychádza z rozsiahleho zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý ministerka spravodlivosti Mária Kolíková presadila v uplynulom roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %