Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
30.07.2021 02:20

Úrad pre správu zaisteného majetku začína svoju činnosť


Ilustračná snímka.


S príchodom augusta začína oficiálne fungovať nový Úrad pre správu zaisteného majetku. Jeho zriadenie vychádza z rozsiahleho zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý ministerka spravodlivosti Mária Kolíková presadila v uplynulom roku.


Úrad je dôležitou inštitúciou pre sfunkčnenie a zefektívnenie zaisťovania majetku, ktorý pochádza z trestnej činnosti alebo je určený na jej páchanie.

​Úrad pre správu zaisteného majetku je rozpočtovou organizáciou Ministerstva spravodlivosti SR. Správu zaisteného majetku doteraz vykonávali orgány činné v trestnom konaní. Tento model považoval rezort za nevyhovujúci, keďže orgány činné v trestnom konaní majú primárne riešiť odhaľovanie a stíhanie trestnej činnosti a nie starať sa o zaistený majetok. Preto rezort spravodlivosti presadzoval zriadenie nového úradu, ktorý od 1. augusta 2021 preberá tieto úlohy.

Pri špecifickom type majetku (napr. zbrane, strelivo, rádioaktívne materiály, drogy a pod.) budú správu tohto majetku vykonávať osobitné orgány (polícia, JAVYS a pod.). Ak možnosti novozriadeného úradu nebudú na správu majetku postačovať, bude môcť poveriť správou aj iné subjekty. Rovnaké oprávnenie majú už aj dnes orgány činné v trestnom konaní alebo súd.

Bližšie informácie TU

Autor: (MS SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2021
Vznik Najvyššieho správneho súdu
Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok presadilo niekoľko zásadných zmien, ktoré sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Jednou z nich je aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má fungovať od augusta tohto roka.
viac
30.01.2021
Na občanoch záleží!
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) otvára pravidelné vzdelávanie, ktoré rozšíri vaše poznatky o participácii v samospráve.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %