Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.11.2019 03:05

Zrekonštruovanie fresky v centre Trebišova


Dielo Mikuláša Klimčáka na objekte Kultúrneho a spoločenského strediska.


Mesto Trebišov zachránilo umelecké dielo Mikuláša Klimčáka, ktoré je vystavené na obdiv verejnosti na objekte Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v centre mesta.


Poškodenú nástennú maľbu zrekonštruovali reštaurátori Mgr. Art. Martin Vojtko a Mgr. Art. Júliusa Karcola.

S rešpektovaním architektúry obnovovanej fresky (sgrafito) došlo k celoplošnému spevneniu omietok, doplneniu absentujúcich vrstiev a záverečnému farebnému sceleniu figurálnej kompozície.

Umelecký symbol Trebišova, ktorý dotvára výrazný charakter budovy, sa podarilo zrenovovať vďaka prostriedkom vo výške 10.820 € čerpaných z 200.000 € dotácie, ktorú vláda SR pridelila mestu na tohtoročnom výjazdovom rokovaní v Trebišove, za účelom zateplenia a revitalizácie KaSS. V budúcom roku 2020 prejde celá budova KaSS rozsiahlou obmenou obvodového plášťa.

Autor: Mgr. Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2019
Mesto získalo od začiatku roka 2,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Liptovský Mikuláš získalo za uplynulých osem mesiacov 2,5 milióna eur z externých zdrojov. Od začiatku roka tak radnica financuje z eurofondov celkom 15 projektov. Ide predovšetkým o podporu v oblasti školstva, projekty zo sociálnej oblasti a o revitalizáciu verejných priestranstiev.
viac
07.10.2019
Mesto zveľaďuje zimný štadión
Koncom septembta t. r. bola mestom Trebišov slávnostne odovzdaná do užívania nová hokejová šatňa s príslušenstvom Mestskému športovému klubu mládeže (MŠKM). Projekt si vyžiadal celkové náklady vo výške viac ako 67-tis. eur.
viac
18.11.2019
Mesto získalo 70-tis. eur na modernizáciu učební v základnej škole
Na modernizáciu učební v Základnej škole (ZŠ) Márie Rázusovej Martákovej v Liptovskom Mikuláši pôjde 70-tis. eur. Radnica ich získala z eurofondov.
viac
04.08.2022
Začali sa práce na výstavbe kompostárne
V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %