Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.12.2022 08:25

Znečistenie kuchynského bioodpadu je nižšie ako európsky priemer


Snímka zdroj: (OLO).


Znečistenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z bratislavských domácností je nižšie ako európsky priemer. Kým v prípade Bratislavy je to na úrovni 2,5 percenta, európsky priemer je na úrovni piatich percent.


Vyplýva to z analýz kuchynského bioodpadu a zmesového komunálneho odpadu. Mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) hovorí o zodpovednom triedení.

"Sme radi, že sa nám s OLO podarilo zaviesť efektívny zber kuchynského bioodpadu v legislatívne stanovenom termíne. Do zberu tohto druhu odpadu sa zapojilo veľké množstvo domácností a ich triedenie vykazuje pozitívne výsledky," skonštatovala Ivana Maleš z oddelenia životného prostredia magistrátu.

Komplexná analýza zmesového komunálneho odpadu a kuchynského odpadu sa týkala piatich mestských častí. Analýzou vyzbieraného kuchynského bioodpadu sa zistilo, že tento odpad dosahuje čistotu 97,5 percenta. Znečistenie bolo teda na úrovni 2,5 percenta. Najväčšie zastúpenie nerozložiteľného odpadu predstavoval najmä plast.

Analyzovala sa tiež prítomnosť kuchynského bioodpadu v zmesovom komunálnom odpade. Z opakovanej analýzy v mestskej časti Lamač, ktorá bola zapojená do zberu vlani ako prvá, vyplynul podľa OLO pozitívny trend. Zatiaľ, čo sa v máji v zmesovom odpade nachádzalo v priemere 46 percenta kuchynského bioodpadu, v novembri to bolo "len" 27 percent. Podľa OLO značí trend vysoký záujem obyvateľov o triedenie kuchynského bioodpadu.

Pri analýze zmesového odpadu zvyšných štyroch mestských častí bola zistená prítomnosť kuchynského bioodpadu v rozsahu 17 až 42 percent. Podľa mestskej firmy i o relatívne vysoký podiel kuchynského bioodpadu v nádobách na zmesový odpad, kde je potenciál na zvýšenie vytriedenia kuchynského bioodpadu ešte vysoký.

"V najbližších rokoch máme pred sebou množstvo opatrení, ktoré chceme zaviesť s cieľom ďalšiehozvyšovania čistoty vyzbieraného materiálu a zníženia objemu kuchynského bioodpadu v zmesovom odpade na minimum," poznamenala Maleš. Cieľomje podľa nej prejsť na obehové hospodárstvo.

Bratislava má podľa zákona povinnosť na svojom území zaviesť oddelený zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, a to najneskôr do 1. januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2022
Zber kuchynského bioodpadu na jar rozšíria do ďalších mestských častí
V Bratislave rozšíria na jar zber kuchynského bioodpadu do ďalších mestských častí. V marci sa zapojí Záhorská Bystrica, v apríli Karlova Ves a Dúbravka.
viac
29.04.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Petržalke a Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne v najbližších mesiacoch začne aj v mestských častiach Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka a Ružinov. Informovali o tom z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
08.07.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Novom Meste a Rači
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne v lete začne aj v mestských častiach Nové Mesto a Rača. V septembri a októbri bude nasledovať mestská časť Staré Mesto. Informovali o tom z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
12.07.2022
Pri zbere kuchynského odpadu sa môžu obyvatelia dopúšťať pochybení
Pri zbere kuchynského bioodpadu sa niektorí obyvatelia bratislavských mestských častí, v ktorých je projekt už spustený, môžu dopúšťať pochybení. Jednou z najzásadnejších chýb môže byť jeho voľné vhadzovanie do zbernej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %