Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.09.2022 11:40

Do zberu kuchynského bioodpadu sa postupne zapája i Staré Mesto


Ilustračná snímka.


Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v pondelok s distribúciou nádob a kompostovateľných vreciek pre zber kuchynského bioodpadu v Starom Meste.


Prvá etapa sa týka distribúcie pre rodinné domy, následne aj pre bytové domy. S prvými odvozmi by sa malo začať v druhej polovici septembra, respektíve začiatkom októbra.

"Kuchynský bioodpad tvorí 20 až 25 percent objemu čiernych zberných nádob. Spolu so záhradným odpadom je to až 45 percent komunálneho odpadu. Ak oddelíme tento druh odpadu od zmesového komunálneho odpadu, môžeme ho v podobe živín vrátiť späť prírode," pripomína OLO.

Distribúcia pre rodinné domy je naplánovaná od 5. do 14. septembra. Kuchynský bioodpad by mali obyvatelia začať triediť od 12. septembra, prvý odvoz je naplánovaný v týždni od 19. septembra.

Distribúcia pre bytové domy je naplánovaná od 10. do 27. septembra. Kuchynský bioodpad by mali obyvatelia začať triediť od 26. septembra, prvý odvoz je naplánovaný v týždni od 3. októbra.

Zber kuchynského bioodpadu bol v hlavnom meste pilotne spustený minulý rok v októbri v Lamači. Na jar sa tento rok pridali aj mestské časti Záhorská Bystrica, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka. Následne sa pridal aj Ružinov, Nové Mesto a Rača. V súčasnosti sa tak kuchynský bioodpad zbiera a triedi v desiatich mestských častiach. Do systému sa tento rok postupne zapoja aj ostatné bratislavské mestské časti.

Bratislava má podľa zákona povinnosť na svojom území zaviesť oddelený zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, a to najneskôr do 1. januára 2023.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.olo.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2021
V Lamači spúšťajú od pondelka zber kuchynského bioodpadu
V bratislavskom Lamači spúšťajú od pondelka (11. 10.) zber kuchynského bioodpadu. Pôjde o prvú mestskú časť v hlavnom meste, kde bude takýto zber zavedený. Magistrát ho chce postupne budúci rok v spolupráci s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) rozšíriť do ostatných mestských častí.
viac
29.04.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Petržalke a Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne v najbližších mesiacoch začne aj v mestských častiach Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka a Ružinov. Informovali o tom z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
08.07.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Novom Meste a Rači
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne v lete začne aj v mestských častiach Nové Mesto a Rača. V septembri a októbri bude nasledovať mestská časť Staré Mesto. Informovali o tom z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
viac
22.12.2022
Mestské časti už vytriedili vyše 3600 ton kuchynského bioodpadu
V Bratislave sa do zberu kuchynského bioodpadu, ktorý spustili už vo všetkých mestských častiach, podarilo zapojiť 90 percent domácností rodinných domov a zhruba 56 percent pri bytových domoch. Tento druh odpadu triedi už viac ako 140 000 domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %