Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.01.2024 08:05

ZMOS žiada riešenie problému s odpadmi po kamiónoch na východnej hranici


Združenie miest a obcí Slovenska vyzýva ministerstvo dopravy a Slovenskú správu ciest (SSC) na naliehavé riešenie situácie s hromadením odpadov popri cestách v okresoch Sobrance, Michalovce a Vranov nad Topľou.


Snímka zdroj: NDS


Zvýšený výskyt odpadu je podľa združenia dôsledkom kolón kamiónov čakajúcich pri hraničnom priechode Vyšné Nemecké.         

"Odpad z ciest sa vplyvom poveternostných podmienok a zvierat šíri do okolitej ornej pôdy a vodných tokov," informoval TASR predseda ZMOS Jozef Božik. Združenie požaduje promptné riešenie tejto situácie. Poukazuje pritom na ochranu životného prostredia a zdravia obyvateľov dotknutých regiónov.         

Situáciou odpadov popri cestách na hraničný priechod Vyšné Nemecké sa zaoberá aj Okresný úrad Sobrance. "Konkrétne opatrenia budú prijaté po doručení požadovaného stanoviska SSC-Investičná výstavba a správa ciest Košice," potvrdil pre TASR tlačový odbor ministerstva vnútra po stretnutí zástupcov obcí s prednostom úradu.         

Podľa hovorkyne predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Kataríny Strojnej na úsekoch, ktoré spravuje Správa ciest KSK, je nárast odpadu výrazný. "Keďže došlo k trojnásobnému nárastu množstva odpadu, súvisí s tým aj zvýšenie nákladov," dodala.         

Ministerstvo dopravy pre TASR uviedlo, že podľa zákona o pozemných komunikáciách je na znečisťovateľoch cestných komunikácií povinnosť vrátiť diaľnicu, cestu alebo miestnu cestu do pôvodného stavu. V prípade, že sa tak nestane, musí znečisťovateľ správcovi komunikácie uhradiť náklady spojené s odstránením znečistenia. V situáciách, kde sú znečisťovatelia neznámi, ako je to v prípade hraničného priechodu Vyšné Nemecké, je správca komunikácie zodpovedný za odstránenie odpadu.         

Hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková tiež uviedla, že správca cesty nemôže byť požiadaný o odstraňovanie odpadu mimo cesty a jej bezprostredného okolia. "V konkrétnom prípade blokády hraničného priechodu Vyšné Nemecké môže ministerstvo dopravy požiadať správcov o častejšie kontroly úsekov a zber odpadu priamo na ceste a v jej bezprostrednom okolí," informovala hovorkyňa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
16.11.2017
MŽP začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva
Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu.
viac
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
09.12.2021
ZMOS navrhuje, aby nelegálne skládky odpadov odstraňovali nezamestnaní
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje, aby nezamestnaní v rámci aktivačných opatrení odstraňovali v obciach a mestách nelegálne skládky odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %