Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
11.12.2023 11:55

ZMOS: Názory na záchranky sú v regiónoch rôzne, zmeny v sieti chce riešiť s MZ


Ilustračná snímka, zdroj: BSK


Názory na nové opatrenie ministerstva zdravotníctva k sídlam a typom záchraniek sú podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika v regiónoch rôzne. Súhlasí, že zmeny v sieti záchraniek však potrebné sú. Avizoval, že nielen o tejto téme by chceli s ministerstvom rokovať.


Zástupcovia samospráv chcú byť aj súčasťou pracovných skupín a tímov, ktoré budú riešiť budúcnosť slovenského zdravotníctva. "Zatiaľ mapujeme názory v regiónoch, ktoré sú zatiaľ rozporuplné. Sú regióny, ktoré to vnímajú neutrálne, sú nespokojné regióny a aj také, ktoré vnímajú aj niečo pozitívne. Budem hovoriť o Partizánskom, kde sa nám podarilo po desiatich rokov vrátiť do priestoru namiesto ambulancie rýchlej zdravotníckej pomoci ambulanciu rýchlej lekárskej pomoc, kde je v sanitke aj lekár," povedal pre TASR Božik, ktorý je aj primátorom Partizánskeho.         

Avizoval, že ZMOS chce rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR nielen o záchrankách, ale aj optimalizácii siete nemocníc a fungovaní detských ambulantných pohotovostí. Problémy v zdravotníctve treba podľa neho riešiť koncepčne aj s víziou implementácie potrebných opatrení a za účasti samospráv.         

Šéf ZMOS-u potrebu zmien v sieti záchraniek nenamieta. "Zmena je potrebná, treba ju posilniť. My sme žiadali, aby to predchádzalo optimalizácii siete nemocníc, čo nie je žiadna reforma, ale zachraňovanie zvyškov kolabujúceho systému zdravotníctva a ten kolaps sa čoraz viac a viac prehlbuje," skonštatoval Božik. Preto je podľa neho dôležité, aby kľúčoví hráči vo verejnom priestore, ako sú mestá a obce, boli súčasťou rozhodovania.         

Verí, že napriek "zlým" skúsenostiam s predchádzajúcou vládou, keď sa veci oznamovali, bude priestor na diskusiu. "Boli by sme radi, keby naši ľudia boli súčasťou pracovných skupín a pracovných tímov, ktoré sa zaoberajú budúcnosťou zdravotníctva na Slovensku," doplnil.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
29.07.2023
ZMOS: Optimalizácia siete nemocníc zhorší zdravotnú starostlivosť v regiónoch
ZMOS naďalej venuje veľkú pozornosť optimalizácii siete nemocníc, ktorá vo viacerých regiónoch Slovenska prinesie zhoršenie zdravotnej starostlivosti. Podľa slov svojho predsedu Jozefa Božika ešte do parlamentných volieb zvolá okrúhly stôl odborníkov v spolupráci s Asociáciou nemocníc Slovenska.
viac
16.01.2024
ZMOS na rokovaní k novej sieti záchraniek
Delegácia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pod vedením predsedu ZMOS Jozefa Božika sa 15. januára zúčastnila pracovného rokovania na Ministerstve zdravotníctva SR k téme novej siete záchrannej zdravotnej služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %