Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2022 09:30

ZMOS uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu zákona o ochrane ovzdušia


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) adresovalo ministerstvu životného prostredia zásadné pripomienky k návrhu zákona o ochrane ovzdušia.


Návrh podľa združenia totiž počíta s presunom kompetencií na samosprávy a taktiež s tým, že mestá a obce budú vstupovať do obydlí, prípadne budú kontrolovať malé spaľovacie zariadenia. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Združenie odmieta nové povinnosti bez zabezpečenia peňazí. Ako ďalej tvrdí, envirorezort nesprávne uvádza, že obciam nebudú pridávané nové kompetencie, ale iba nástroj pri riadení kvality ovzdušia, a príde tak iba k výmene kompetencií. "Obciam sa neznižuje počet kompetencií, ale práve naopak, ich počet sa návrhom zákona o ochrane ovzdušia navyšuje," uviedol Kaliňák.

ZMOS žiada vypustiť návrh, aby obec pri prenesenom výkone štátnej správy zabezpečovala kontrolu malých spaľovacích zariadení na tuhé palivo a kvapalné palivo. Myslí si totiž, že poverená takouto kontrolou by mala byť Slovenská inšpekcia životného prostredia. Mestá a obce podľa ZMOS totiž nedisponujú dostatočným kvalifikovaným personálom v oblasti ochrany ovzdušia.

Námietky má aj k návrhu vo vzťahu k orgánu dozoru a jeho vstupu do obydlí. Do nich však je podľa zástupcov miest a obcí oprávnená vstupovať iba inšpekcia, a to iba v prípade, že ide o následnú kontrolu. "Obec nemôže vykonať kontrolu na mieste, nakoľko nie je oprávnená vstupovať do obydlia," podotkol Kaliňák.

ZMOS odmieta taktiež zabezpečenie financovania, respektíve verejného obstarávania, pravidelných technických kontrol kotlov na tuhé palivá samosprávami. Novú povinnosť v zákone o ovzduší považuje za duplicitnú a myslí si, že kontrolovať by to mali osoby, ktoré poznajú technológiu daného spaľovacieho zariadenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
(1.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
25.05.2021
ZMOS uplatnil viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viac ako 100 zásadných pripomienok k návrhu dvoch zákonov, a to zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe ktoré majú nahradiť aktuálny stavebný zákon.
viac
14.04.2022
Zapojenie samosprávy do zvýšenia kvality ovzdušia môže znížiť emisie
Zapojenie starostov a primátorov do úsilia zvýšiť kvalitu ovzdušia môže znížiť emisie škodlivých látok na Slovensku. Uviedli to z ministerstva životného prostredia, reagovali tak na pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k návrhu zákona o ochrane ovzdušia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %