Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.02.2022 04:15

ZMOS sumarizuje zvýšené výdavky samospráv za elektrinu


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska sumarizuje výdavky samospráv za zvýšené ceny elektrickej energie. Nárast cien spôsobuje všetky problémy, na ktoré ZMOS upozorňoval od októbra.


Dnes je jasné, že samosprávy budú kvôli tomu v najbližšom období musieť upravovať rozpočty, čo sa premietne do oklieštenia mnohých výdavkov aj rozsahu služieb.  

ZMOS listom požiadal predsedov 61 regionálnych združení o sumárnu informáciu za všetky ich členské mestá a obce. Požiadavka sa týka prehľadu výdavkov za elektrinu v minulom roku a informáciu o náraste cien a teda aj výdavkov pre aktuálny rok. Takáto informácia z prostredia 96 % samospráv vytvorí reálny obraz o celkovom objeme navýšených finančných prostriedkov, čo budú mimoriadne silné argumenty pri vyjednávaniach o výške kompenzácií vrátane očakávaných rizík, z hľadiska úsporných opatrení samospráv.

ZMOS v tejto súvislosti dodáva, že mestá a obce sú najväčší zriaďovatelia škôl a školských zariadení. Pod ich strechou je 2 754 materských a 1 886 základných škôl. Podobné je to aj v prípade sociálnych služieb, čo môžeme kvantifikovať 711 pobytovými zariadeniami, dennými stacionármi a pod. Celkovo 135 samospráv má príspevkové alebo rozpočtové organizácie v oblasti kultúry. Ďalších 2 500 kultúrnych stánkov poskytuje kultúrne vyžitie pre individuálne podujatia. Na Slovensku máme dve mestá s električkovou a 5 miest s trolejbusovou dopravou. Podobná situácia je aj v prípade vyšších územných celkov, nakoľko práve samosprávne kraje sú zriaďovatelia stredných škôl, internátov, jedálni, sociálnych zriadení v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov a mali by sme pridať aj počet knižníc, galérií, hvezdárni atď. Je preto zrejmé, že problém s cenami energií, ale aj ukončenie činností niektorých dodávateľov má negatívne dopady naprieč celou samosprávou.

Na základe uvedeného je zrejmé, že na tieto problémy je potrebné urýchlene a zodpovedne reflektovať. ZMOS preto ešte v októbri požiadal predsedov príslušných parlamentných výborov o zvolanie mimoriadneho a spoločného rokovania za účasti najvyšších štátnych autorít v oblasti verejného obstarávania a kontroly, teda Úradu pre verejné obstarávanie SR a Najvyššieho kontrolného úradu SR. Až od polovice decembra evidujeme dôraznejší záujem zo strany štátu o riešenie týchto problémov, hoci samosprávy pod tlakom končiaceho sa roka prijímali rozpočty pre tento kalendárny rok.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2022
ZMOS ohlasuje Digitálny reštart
Združenie miest a obcí Slovenska vstupuje do nového roka s agendou Digitálny reštart komunálu. Reaguje tak na doterajšie skúsenosti s poskytovaním rôznych aplikácií pre samosprávy a tiež na dopyt po ucelenej informačno-komunikačnej platforme pre potreby miest a obcí.
viac
18.03.2022
ZMOS pracuje na analytickej štúdii k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu analytickú štúdiu. Aktuálna sa sústredila na odborné vzdelávanie a potreby samosprávy.
viac
01.08.2022
Samosprávam by sa mali zvýšiť náklady za komunálny odpad
Obciam a mestám by sa mali minimálne dvojnásobne zvýšiť náklady za komunálny odpad. Dôvodom je, že odpad sa od budúceho roka nebude môcť uložiť na skládky bez mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ).
viac
08.09.2022
Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania
Riešením pre samosprávy pri zvládnutí energetickej krízy a vysokých cien by mohlo byť spoločné verejné obstarávanie pri nákupe energií. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %