Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.09.2022 09:30

Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania


Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger počas 33. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci v stredu 7. septembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Riešením pre samosprávy pri zvládnutí energetickej krízy a vysokých cien by mohlo byť spoločné verejné obstarávanie pri nákupe energií. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.


Zdôraznil zároveň, že riešenie problému vysokých cien energií musí byť z hľadiska jeho celoeurópskeho rozsahu prijaté rovnako na celoeurópskej úrovni. V prípade, že by k tomu však nedošlo, deklaroval pripravenosť prijať i radikálne riešenie na národnej úrovni.

"Ak by došlo k uzavretiu jednotného európskeho energetického trhu, ak by jednotlivé krajiny k tomu pristupovali izolovane, viedlo by to k rozpadu Európskej únie," zdôraznil Heger. Preto očakáva návrhy riešení, s ktorými má prísť Európska komisia. Zdôrazňuje pritom, že globálne sa musí riešiť i problém nadmerných ziskov zo špekulatívnych obchodov s energiami. "Náš postoj v Bruseli je jasný, ak má prísť k zdaneniu týchto nadmerných ziskov, potom to musí byť distribuované v rámci Únie podľa spotreby v jednotlivých krajinách," deklaroval premiér. V prípade, že by sa na úrovni EÚ nenašlo riešenie, pristúpila by vláda k núdzovému kroku zabezpečiť dodávky prostredníctvom domácich zásob. "Bolo by to len v prípade potreby, no budeme na to legislatívne pripravení," povedal premiér.

Zdôraznil, že si uvedomuje vážnosť ekonomických dosahov v súvislosti so zvýšením cien energetických komodít i problémy s obstarávaním. Východisko vidí v spoločnom obstarávaní v koordinácii so štátom po vzore únijného obstarávania vakcín proti novému koronavírusu. "Takéto obstarávanie by viedlo k lepším cenám," upozornil Heger. Zároveň vyzval samosprávy, aby pomohli štátu spresniť, aký objem energií potrebujú nakúpiť. Od samospráv takisto žiada kvantifikovať dosah zvýšených cien energií na ich rozpočty.

Snem ZMOS-u je posledným pred októbrovými komunálnymi voľbami. Témou rokovania bude vyhodnotenie plnenia priorít, programové konferencie venované otázkam sociálnych a zdravotníckych služieb, eurofondom, odpadovému hospodárstvu, životnému prostrediu a ekonomike. Zadefinujú sa aj programové priority pre nadchádzajúce obdobie. Vo štvrtok (8. 9.) o 11.30 h plánujú starostovia a primátori vystúpiť na protestnom zhromaždení pred Úradom vlády (ÚV) SR. Opätovne chcú na ňom poukázať na ad hoc rozhodnutia štátu, ktoré negatívne ovplyvňujú, ba dokonca ohrozujú existenciu samospráv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2021
Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom, vyzval na spoluprácu
Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci.
viac
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
08.09.2022
B. Kollár: Hanba ma fackuje za to, ako samosprávy vnímajú prístup štátu
Hanba ma fackuje, za to, čo som si vypočul na margo prístupu štátu k samosprávam. V príhovore na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár v reakcii na slová predsedu ZMOS-u Branislava Trégera.
viac
23.05.2023
Samosprávy sú pilierom demokracie a oporou pre štát v ťažkých časoch
Samosprávy sú stabilizačným pilierom demokracie a oporou, na ktorú sa môže štát v ťažkých chvíľach vždy spoľahnúť. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v rámci svojho príhovoru počas utorkového otvorenia 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %