Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.09.2021 08:45

Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom, vyzval na spoluprácu


Snímka (tasr)


Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci.


 Potvrdilo sa to podľa neho aj počas pandémie nového koronavírusu, zdôraznil preto dôležitosť pokračovania a prehlbovania vzájomnej spolupráce.

"Štát a samospráva sú ako pľúca, potrebujú dýchať spolu. Samospráva je organickou súčasťou štátu, všetci spolu sme v službe občanom. Slovensko je veľmi malá krajina na to, aby sme si dovolili nespolupracovať," skonštatoval Heger.

Predseda vlády sa obecným a mestským samosprávam poďakoval za pomoc počas pandémie, hoci to pre nich podľa jeho vlastných slov nebolo vôbec ľahké. Počas koronakrízy sa však podľa neho začala cesta hlbokej spolupráce, ktorá by sa mala naďalej prehlbovať. Je presvedčený, že iba vzájomnou spoluprácou bude možné dobiehať, respektíve aj predbiehať iné krajiny. Vyzval preto na korektnú diskusiu a spájanie síl pri práci pre občanov.

Premiér tiež pripomenul, že štát počíta so samosprávami ako s dôležitým partnerom aj pri implementácii plánu obnovy. Za výzvy označil stavebný zákon, investície, optimalizáciu siete nemocníc či súdnu mapu. Ubezpečil, že chce pokračovať v návšteve regiónov, stretávať sa chce osobne aj so zástupcami jednotlivých samospráv, pričom s ministrami bude hľadať riešenia na odstránenie prekážok a skvalitnenie služieb občanom. Premiér zároveň poďakoval ZMOS-u k 30. výročiu.

Poďakovanie samosprávam adresovali aj ďalší predstavitelia vlády a Národnej rady (NR) SR. Za absolútny pilier v boji proti pandémii, aj tam, kde iný zlyhal, ich označil napríklad podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). "Ak nebude fungovať samospráva, nebude fungovať ani štát," povedal Blanár. Podľa podpredsedu NR SR Gábora Grendela (OĽANO) sa samosprávy postavili pandémii čelom a priložili ruku k dielu, či už s postupmi súhlasili alebo nie, a to často na úkor času, rodiny, ale aj zdravia.  Viacerí uznali, že bez samospráv by štát pandémiu nezvládol.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2021
Agrominister S. Vlčan vidí v rozvoji vidieka veľké rezervy
V rozvoji vidieka sú veľké rezervy. Uviedol to na 31. smene Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan.
viac
09.09.2021
Spolupráca štátu a samospráv je kľúčová, ukázalo sa to aj pri pandémii COVID-19
Minister vnútra Roman Mikulec sa včera zúčastnil na 31. sneme, ktorý organizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ktorý bol zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
09.09.2021
Snem určil jasné priority ZMOS
Delegáti 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska na dvojdňovom sneme zadefinovali a v programovej konferencii vyprecizovali priority pre nadchádzajúce obdobie.
viac
08.09.2022
Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania
Riešením pre samosprávy pri zvládnutí energetickej krízy a vysokých cien by mohlo byť spoločné verejné obstarávanie pri nákupe energií. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %