Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.09.2021 09:50

Agrominister S. Vlčan vidí v rozvoji vidieka veľké rezervy


Pohľad do rokovacej sály


V rozvoji vidieka sú veľké rezervy. Uviedol to na 31. smene Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan.


Ako ďalej informoval odbor komunikácie MPRV, zlepšiť čerpanie eurofondov na projekty v obciach by mohlo aj ich zmysluplné spájanie pri predkladaní žiadostí. MPRV SR je pripravené na konštruktívny dialóg so zástupcami samospráv pri hľadaní efektívnych riešení pre slovenský vidiek.

Na sneme ZMOS poukázal minister Vlčan na kauzy z minulosti, keď sa peniaze určené na rozvoj vidieka nedostali v podobe zrealizovaných projektov k jeho obyvateľom, ale ich "ukoristili" jednotlivci aj organizované skupiny.

Podľa slov agroministra je potrebné odhaliť, vyšetriť a potrestať všetky prípady neoprávneného čerpania peňazí z minulosti. Treba sa podľa neho však pozerať aj do budúcnosti a zmenšiť dlh, ktorý sa za 30 rokov naprieč všetkými vládami na našom vidieku vytvoril.

"Štátna ani európska pokladnica nie je bezodná. A preto je dôležité, aby peniaze boli využívané tak, aby z nich mal prospech čo najväčší počet občanov. Z tohto dôvodu podporujem zmysluplné spájanie sa obcí a miest, miestnych alebo sektorových podnikateľov pri tvorbe spoločných projektov, ktoré budú prospešné pre väčšie komunity," uviedol Vlčan.

Dobrým základom je podľa neho práve ZMOS, ktorý je najväčším združením samospráv, a to ho robí silným partnerom ministerstva pri rokovaniach. Jedným z problémov, ktorý aktuálne spolu MPRV SR a ZMOS riešia, je čerpanie peňazí na projekty tzv. miestnych akčných skupín (MAS). Po dlhom období, keď "MAS-ky" nemohli čerpať peniaze na svoje rozvojové projekty, sa koncom augusta PPA podarilo rozbehnúť ich schvaľovanie. Cieľom rezortu je, aby boli podporené dobré projekty a eurofondy určené na tento účel nemuselo Slovensko na konci programového obdobia vrátiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2021
ZMOS sa pripravuje na rokovanie 31. snemu
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoje najdôležitejšie podujatie roka. V dňoch 8. a 9. septembra 2021 sa uskutoční v poradí 31. snem. Bude zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska a troch dekád miestnej územnej samosprávy od jej znovuobnovenia v roku 1990.
viac
09.09.2021
ZMOS: Je veľmi veľa tém, ktoré treba riešiť, pripomína B. Tréger
Problémy s odpadovým hospodárstvom a triedením odpadu, chýbajúca kanalizácia, prístup k pitnej vode, ale aj potreba legislatívne reagovať na vývoj demografie, aj to sú témy, na ktoré chce poukázať 31. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
09.09.2021
Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom, vyzval na spoluprácu
Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci.
viac
09.09.2021
Spolupráca štátu a samospráv je kľúčová, ukázalo sa to aj pri pandémii COVID-19
Minister vnútra Roman Mikulec sa včera zúčastnil na 31. sneme, ktorý organizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ktorý bol zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %