Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
27.03.2023 11:40

Premiér: Čísla hovoria jasnou rečou, samosprávy majú viac peňazí, ako sa čakalo


Ilustračná snímka.


Štát kompenzoval 90 percent prostriedkov, ktoré zaťažili rozpočty samospráv v dôsledku minuloročných legislatívnych opatrení. Mestá, obce i kraje môžu tiež rátať s vyššími podielovými daňami.


Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger to uviedol v reakcii na štvrtkové (23. 3.) vyjadrenia bratislavského primátora Matúša Valla, odôvodňujúceho zvyšovanie miestnych poplatkov ako dôsledok rozhodnutí centrálnej moci, ktoré zredukovali samosprávne zdroje.

"Čísla hovoria jasnou rečou, rozhodnutia vlády v minulom roku zasiahli do rozpočtov samospráv sumou 585 miliónov eur, avšak opatrenia, ktoré sme urobili v závere roka, predstavovali kompenzácie vo výške 525 miliónov eur," uviedol Heger. Upozornil tiež, že aktuálna daňová prognóza ráta s vyšším výnosom z daní z príjmov fyzických osôb o 168 miliónov eur. "Takže, ak sa vyjadríme v číslach, samosprávy majú ešte viac peňazí, ako sa čakalo," poznamenal dočasne poverený premiér. Viac k téme hovoriť nechcel, odvolal sa na snahu udržať dobré a korektné vzťahy medzi štátnou správou a samosprávou. "Preto sa zdržím ďalšieho komentára," povedal smerom k Vallovým vyjadreniam.

Šéf bratislavskej samosprávy vo štvrtok oznámil, že hlavné mesto zdvihne ceny viacerých poplatkov. O 64 percent sa má zvýšiť daň z ubytovania, v priemere o 25 percent stúpnu úhrady v zariadeniach pre seniorov, školné v základných umeleckých školách či poplatky mestského pohrebníctva Marianum, vyššie bude i vstupné na športoviská a do mestských kultúrnych inštitúcií. Vallo zvýšenie zdôvodnil dosahmi prijatej legislatívy i inflácie na rozpočet mesta. "Rozhodnutia vlády, ktorými vybrali z rozpočtov samospráv obrovské zdroje, inú možnosť obciam a mestám nenechávajú," povedal. Dodal, že zvýšenie poplatkov sprevádza i šetriaci režim, ktorý zredukuje investície do zveľaďovania mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2019
Zástupcovia Združenia K8 sa zhodli na potrebe zvyšovania daní a poplatkov
O dosahoch legislatívnych zmien na samosprávy, ako aj o aktuálnych politických a ekonomických témach rokovali vo štvrtok 31. októbra 2019 v Prešove zástupcovia Združenia K8, ktoré tvoria primátori krajských miest.
viac
13.01.2022
Vládou schválená stavebná legislatíva nebolo správne rozhodnutie
Združenie miest a obcí Slovenska ako prvé združenie samospráv poukázalo na nedostatky pôvodného návrhu stavebnej legislatívy. Reagovalo zodpovedne a očakávalo seriózny prístup zo strany vlády. Preto jej rozhodnutie nepovažuje za správne.
viac
07.02.2022
ZMOS sumarizuje zvýšené výdavky samospráv za elektrinu
Združenie miest a obcí Slovenska sumarizuje výdavky samospráv za zvýšené ceny elektrickej energie. Nárast cien spôsobuje všetky problémy, na ktoré ZMOS upozorňoval od októbra.
viac
01.08.2022
Samosprávam by sa mali zvýšiť náklady za komunálny odpad
Obciam a mestám by sa mali minimálne dvojnásobne zvýšiť náklady za komunálny odpad. Dôvodom je, že odpad sa od budúceho roka nebude môcť uložiť na skládky bez mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %