Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.06.2022 08:25

Viskupič: Spojené voľby zrejme umožnia vyššiu účasť, zníženie nákladov asi nie


Ilustračná snímka.


Uviedol to predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič, ktorý sa spolu s kolegami z ďalších samosprávnych združení vyjadril k oznámenému termínu spojených volieb na 29. októbra.


"Účasť môže byť vyššia tým, že sa do jedného termínu zlučujú voľby s druhou najnižšou účasťou, a voľby, o ktoré je, naopak, druhý najvyšší záujem voličov," pripúšťa Viskupič. Ako menej reálnu vidí zamýšľanú harmonizáciu nákladov na voľby, ktorú malo zabezpečiť ich spojenie do jedného termínu. "Podľa mojich informácií náklady asi ani nebudú nižšie vzhľadom na to, že sa síce nezmení počet členov volebných okrskových komisií, no dostanú viac peňazí," upozornil v súvislosti s príplatkami, ktoré sa dostali do novelizovaného zákona.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger nechce špekulovať o volebnej účasti počas "preddušičkového" víkendu. "Až realita ukáže, či mandát, ktorý zvolení zástupcovia dostanú, bude vzhľadom na účasť silnejší," povedal.

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček, upozornil, že v súčasnej situácii poznamenanej rizikom masívneho zásahu do samosprávnych rozpočtov vplyvom spontánnych politických rozhodnutí nie je volebná účasť v spojených voľbách primárnou témou. "Tak či tak, ľudia, ktorí budú stáť na čele samospráv, musia byť pripravení na veľkú zodpovednosť, ale aj osobnú obetu, keďže sú to práve oni, ktorí ako prví čelia nespokojnosti ľudí v prípade, že niečo nefunguje," skonštatoval.

Šéfovia najdôležitejších samosprávnych združení sa v pondelok (6. 6.) zúčastnili na rozhovoroch s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v súvislosti s prijatím protiinflačného balíčka. Opätovne vyslovili obavu, že prorodinné opatrenia kryté zo zdrojov pre samosprávy sa v konečnom dôsledku môžu otočiť proti rodinám, keďže budú samosprávy nútené rušiť alebo zdražovať svoje služby.

Na stretnutí s prezidentkou preto samosprávni predstavitelia žiadali v mene svojich členov vetovať parlamentom prijatú legislatívu, respektíve ju nechať preskúmať Ústavným súdom SR a v prípade opätovného kreovania rešpektovať legislatívny proces s možnosťou pripomienkovania všetkých relevantných aktérov. Ak by predsa len hlava štátu protiinflačný balík svojím podpisom odobrila, žiadajú naplnenie deklarovaných sľubov a jasné garancie kompenzácií dosahov opatrení na svoje rozpočty.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2021
Stanovisko ÚMS k mediálnym vystúpeniam podpredsedu vlády SR Štefana Holého
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená z toho, že pán Holý pokračuje v šírení klamstiev, keď tvrdí, že samospráva sa bude odmietavo stavať ku akejkoľvek zmene.
viac
18.05.2022
B. Kollár: Jesenné komunálne a krajské voľby sa majú konať 29. októbra
Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa napokon majú konať 29. októbra. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý má termín volieb oficiálne vyhlásiť v najbližšom období.
viac
09.06.2022
J. Viskupič: Želám si, aby rozhodnutie prezidentky zarezonovalo vo vláde i NRSR
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič si želá, aby rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej zarezonovalo "v ušiach" členov vlády a poslancov parlamentu.
viac
24.09.2022
Obce zverejnia zoznamy kandidátov pre spojené voľby najneskôr do 4. októbra 2022
Obce a mestá doručia najneskôr do utorka 4. októbra 2022 do každej domácnosti oznámenie o čase a mieste konania spojených župných a komunálnych volieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %