Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.01.2022 08:00

Komunálne a regionálne voľby by sa mohli konať 29. októbra


Ilustračná snímka: (tasr).


Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jeden termín. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by sa mali konať 29. októbra.


Pri oboch typoch volieb zákon hovorí, že sa majú konať v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. "Volebné obdobie sa končí uplynutím štyroch, respektíve piatich rokov odo dňa vykonania volieb," uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Voľby do orgánov samosprávy obcí sa naposledy konali 10. novembra 2018 a voľby do vyšších územných celkov 4. novembra 2017. Spoločný sobotný termín, ktorý pre obe voľby spĺňa podmienku dvoch týždňov, je 29. október. Termín vyhlási predseda parlamentu Boris Kollár.

Voliči si budú na jeseň vo svojich samosprávach vyberať primátora mesta, respektíve starostu obce, a tiež poslancov mestských, respektíve obecných zastupiteľstiev. V prípade Bratislavy a Košíc budú vyberať aj starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Zároveň budú Slováci voliť predsedov samosprávnych krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2022
Voľby do VÚC a obcí by sa mohli konať skôr, vyplýva z novely zákona
Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje, aby mohli byť už v posledných 21 dňoch ich volebného obdobia namiesto súčasných 14.
viac
18.05.2022
B. Kollár: Jesenné komunálne a krajské voľby sa majú konať 29. októbra
Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa napokon majú konať 29. októbra. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý má termín volieb oficiálne vyhlásiť v najbližšom období.
viac
29.09.2022
O mesiac budú voľby starostov, predsedov krajov i poslancov
Presne o mesiac sa budú na Slovensku konať spojené regionálne voľby. Prvýkrát budú voliči vyberať v jeden deň svojich zástupcov v mestách, obciach i samosprávnych krajoch.
viac
05.10.2022
V spojených regionálnych voľbách je možné voliť len v obci trvalého pobytu
Špecifikom spojených volieb do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov je, že volič môže voliť len v obci svojho trvalého pobytu. Hlasuje vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %