Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.01.2020 04:10

ZMOS sa zaujíma o potenciál komunálnych lesov


Komunálne lesy okrem hospodárskej funkcie neraz slúžia aj ako rekreačné zázemie. Ilustračná snímka, zdroj: www.bratislavskenoviny.sk


Združenie miest a obcí Slovenska začína s realizáciou prieskumu, ktorý sa zameral na potenciál mestských a obecných lesov.


Na reprezentatívnej vzorke 600 respondentov z radov primátorov a starostov budeme zisťovať postoje samospráv k tomu, akým spôsobom zabezpečujú obhospodarovanie lesného majetku, čo považujú primátori a starostovia za najpodstatnejší prínos lesného majetku, ďalej sa budeme venovať tomu, aké funkcie alebo služby očakávajú samosprávy od komunálnych lesov. Budeme tiež zisťovať, či sa ich očakávania spájajú s finančným príjmom, zabezpečovaním ochrany prírody, tvorbou pracovných miest, prípadne rekreačnými a oddychovými funkciami.

Tiež budeme skúmať postoje štatutárnych predstaviteľov miest a obcí k súčasným finančným mechanizmom v rámci eurofondov v súvislosti s využívaním komunálnych lesov na podporu rozvoja vidieka a tiež regionálneho rozvoja.

Prieskum začína dnes, 27. januára 2020 a potrvá do 28. februára 2020. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Zároveň budú využité v rámci analýzy ZMOS vo vzťahu k využívaniu potenciálu komunálnych lesov, ktorú bude mať združenie vypracovanú do začiatku leta tohto roka.

Autor: Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2018
ZMOS skúma cezhraničný potenciál samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska otvára ďalší prieskum, v ktorom sa sústredí na cezhraničný potenciál samospráv. Na Slovensku žije takmer 2, 2 milióna obyvateľov v mestách a obciach v prihraničí.
viac
17.07.2018
Eurofondy a vlastné financie najviac pomáhajú cezhraničnej spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska ukončilo prieskum zameraný na cezhraničný potenciál samospráv. Súčasťou reprezentatívnej vzorky boli mestá a obce situované do prostredia všetkých 36 prihraničných okresov.
viac
24.06.2020
ZMOS má konkrétne odporúčania pre správu komunálnych lesov
Jedinou správnou cestou, ako ekonomicky účelne a ekologicky vyvážene obhospodarovať lesný majetok samospráv je mať spracovaný a dôsledne implementovaný Program efektívneho využívania lesného majetku.
viac
25.06.2020
ZMOS formulovalo legislatívne zmeny ku komunálnym lesom
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so spracovaním analýzy týkajúcej sa komunálnych lesov formulovalo aj konkrétne návrhy na nevyhnutné legislatívne zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %