Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.01.2024 10:10

ZMOS: Prioritou je presadzovanie spravodlivých zonácií v zmysle ústavy


Rozsutec. Snímka zdroj: NP Malá Fatra


Jednou z priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je presadzovanie spravodlivej zonácie národných parkov v zmysle Ústavy SR, platnej legislatívy, komunikácie so samosprávami, dotknutými organizáciami a ich potrebami. Pre TASR to povedal predseda združenia Jozef Božik.


"ZMOS dlhodobo žiadalo predchádzajúce vedenie envirorezortu o odborné dokončenie zonácie národných parkov. Doterajšie procesy vyhlasovania národných parkov boli podľa dotknutých samospráv vykonané netransparentne, proces nastavovania zonácie prebiehal neodborne a bez vyhodnotenia jej dosahov na miestne samosprávy a ich obyvateľov.         

Neodborné riešenie zonácie môže mať podľa Božika dosah na znižovanie zamestnanosti v regiónoch. Môžu tiež byť obmedzované bežné činnosti najmä v malých obciach, zhoršenie sociálnych pomerov v regiónoch, zhoršenie podnikateľského prostredia v regiónoch, a najmä výpadok príjmov pre samosprávy.         

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) v rozhovore pre TASR povedal, že zonácie národných parkov, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára, ministerstvo životného prostredia otvorí. V jednotlivých lokalitách potom začne riešiť "najpálčivejšie" problémy, najmä pri intravilánoch samospráv.         

Zonáciou prešli naposledy národné parky Veľká Fatra a Slovenský Kras, dávnejšie aj Slovenský raj, Muránska planina a Pieniny.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2017
ZMOS organizuje školenie k pravidlám legislatívneho procesu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravuje školenie v rámci národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. venované pravidlám legislatívneho procesu ako predpokladu úspešnosti sociálneho dialógu v podmienkach ZMOS.
viac
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
16.02.2023
Mesto žiada zachovať výkon poľovníctva v Národnom parku Veľká Fatra
Mesto Ružomberok žiada zachovať výkon poľovníctva v Národnom parku (NP) Veľká Fatra. Ide o jednu zo zásadných pripomienok, ktoré samospráva poslala k najnovšiemu návrhu zonácie NP. Radnica chce okrem toho byť napríklad aj pri tvorbe nového návštevného poriadku.
viac
24.06.2023
Požadujeme odborné a participatívne dokončenie zonácie národných parkov
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje odborné a participatívne dokončenie zonácie národných parkov. Doposiaľ sa tak neudialo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %