Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.02.2023 07:45

Mesto žiada zachovať výkon poľovníctva v Národnom parku Veľká Fatra


Ilustračná snímka.


Mesto Ružomberok žiada zachovať výkon poľovníctva v Národnom parku (NP) Veľká Fatra. Ide o jednu zo zásadných pripomienok, ktoré samospráva poslala k najnovšiemu návrhu zonácie NP. Radnica chce okrem toho byť napríklad aj pri tvorbe nového návštevného poriadku.


Požiadavku na zachovanie poľovníctva zdôvodnili najmä premnoženou lesnou zverou, ktorá sa pohybuje v okrajových častiach Ružomberka. "Ak sa poľovné právo nezachová, táto zver môže v budúcnosti spôsobiť vážny problém. Takisto je tu nutnosť lovu predátorov hlucháňa, ak chceme pomôcť stabilizovaniu jeho stavov," uviedol hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Mesto ďalej žiada účasť pri tvorbe nového návštevného poriadku NP Veľká Fatra. "U skupiny obyvateľstva prevládajú obavy, že obľúbené turistické trasy budú po novej zonácii môcť využívať len po zaplatení vstupného," skonštatoval hovorca. Spoluprácou pri vytváraní návštevného poriadku chcú podľa jeho slov prispieť k čo najmenšiemu obmedzeniu pohybu obyvateľov na vyznačených turistických trasách.

Zo strany samosprávy padla aj požiadavka na vypracovanie účinného systému ochrany pred podkôrnym hmyzom alebo systému následnej kompenzácie škôd spôsobených týmto hmyzom. "Pri avizovanom zámere rozšírenia bezzásahových zón na polovicu národného parku totiž možno s určitosťou očakávať masívne ataky podkôrneho hmyzu. Ten sa z bezzásahových zón šíri do okolitých lesných porastov, teda aj do tých v majetku mesta," zdôvodnil Miškovčík.

Radnica požiadala aj o vypracovanie dosahovej analýzy v sociálnej a ekonomickej oblasti. Tá by mala zahŕňať vplyv na obyvateľstvo a záujmové skupiny, ktoré pôsobia v dotknutom území, a tiež spôsob budúceho financovania prevádzky národného parku.

NP Veľká Fatra, ktorý sa rozprestiera aj na území okresu Ružomberok, prejde novou zonáciou. Návrh predstavilo ministerstvo životného prostredia začiatkom decembra minulého roka. Najvyšší, piaty stupeň ochrany sa má z aktuálnych 19,48 percenta zvýšiť na 41,55 percenta jeho územia. Do desiatich rokov by envirorezort chcel najvyšší stupeň ochrany rozšíriť na viac ako polovicu územia NP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
Cyklokorytničku otvoria 11. júna
Cyklistickú, náučno-relaxačnú trasu pre peších turistov, bežcov i cyklistov, vedúcu z Ružomberka do Korytnice, otvoria v sobotu 11. júna.
viac
06.12.2022
Najvyšší stupeň ochrany v NP Veľká Fatra sa má rozšíriť na 41,55 percenta územia
Najvyšší, piaty stupeň ochrany v Národnom parku (NP) Veľká Fatra sa má z aktuálnych 19,48 percenta zvýšiť na 41,55 percenta jeho územia. Vyplýva to z nového návrhu zonácie NP Veľká Fatra, ktorý predstavilo ministerstvo životného prostredia (MŽP).
viac
29.04.2023
Obce dotknuté zámerom zonácie Národného parku Veľká Fatra prijali stanovisko
Mestá a obce dotknuté zámerom zonácie Národného parku (NP) Veľká Fatra prijali spoločné stanovisko. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie primátora Banskej Bystrice.
viac
02.08.2023
Nová zonácia NP Veľká Fatra by mala začať platiť od budúceho roka
Nová zonácia Národného parku (NP) Veľká Fatra by mala začať platiť od 1. januára 2024. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %