Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.12.2023 01:30

ZMOS od vlády žiada pol miliardy eur na fungovanie samospráv


Snímka z tlačovej besedy. (Foto: ZMOS)


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada od vlády dofinancovať pol miliardy eur na to, aby samosprávy dokázali aj naďalej plniť svoje základné funkcie. Na tlačovej konferencii ZMOS vo Zvolene to v utorok 5. decembra povedal jeho predseda Jozef Božik.


Dodal, že je to trištvrte miliardy eur, ktoré mestám a obciam zobrala bývalá vláda. Ako ďalej uviedol, problémy slovenských miest a obcí narastajú, tento rok bol ťažký a nový bude podľa jeho slov ešte ťažší. „Situácia je vážna a vyhrotená a žiadame o spoluprácu. Uvedomujeme si však, že sme sa do nej nedostali pre rozhodnutia súčasnej vlády," objasnil.  Dodal, že problém s financovaním miest a obcí je veľký. „Časť z nich ide do rozpočtového provizória, niektorí avizujú krátenie vo výdavkovej časti," spresnil.

Potvrdil, že ak sa s vládou ZMOS nedohodne, na Slovensku budú problémy, o ktorých už primátori a starostovia hovorili a hrozia opäť. Medzi opatrenia patria napríklad zatvorené plavárne i zimné štadióny. Ak by podľa jeho slov hrozilo, že samosprávy ostanú bez pomoci štátu, nebudú mať peniaze ani na škôlky či školské jedálne. 

„Kompenzácie, ktoré sme si dohodli pre tento rok, boli vo výške 228 000 000 eur. Stále nám však peniaze chýbajú," poznamenal s tým, že aj napriek zvyšovaniu miestnych poplatkov financie v mestách absentujú.

Zuzana Nebusová, predsedníčka Sekcie marginalizovaných rómskych komunít Rady ZMOS doplnila, že od súčasnej vlády žiada financovanie obcí v rámci projektu pre podporu komunít. „Problém nastal tým, že úrad vlády ako sprostredkovateľ programu, vyhovel žiadostiam pre miestne občianske služby len 275 obciam," informovala s tým, že ďalším 137 obciam nevyhovel. Od súčasnej vlády tak žiada financie aj pre tieto obce.

Ďalšie informácie, ktoré odzneli na tlačovej besede, si pozrite TU.

 

Autor: (Zdroj: TASR))


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
30.10.2020
Hľadajú sa možnosti na pokračovanie programu MOPS
Rezort vnútra a splnomocnenkyňa vlády SR ubezpečujú všetky obce a mestá, ktorým končia zmluvy o NFP koncom roka 2020 v programe MOPS, že intenzívne hľadajú možnosti pre identifikáciu dostupných finančných zdrojov, ktoré umožnia spustiť ďalšie výzvy.
viac
28.01.2023
Verejné osvetlenie chce v pondelok na protest vypnúť viac ako polovica samospráv
Verejné osvetlenie chce na protest v pondelok (30. januára) vypnúť zatiaľ viac ako polovica samospráv po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
09.12.2023
ZMOS a SK8 opätovne žiadajú vládu o dofinancovanie samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Samosprávne kraje Slovenska (SK8) opätovne žiadajú vládu o dofinancovanie samospráv. Predstavitelia združení to zopakovali na spoločnej piatkovej tlačovej besede. O dofinancovaní by mali rokovať s ministerstvom financií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %