Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.12.2021 02:25

ZMOS: Rok dôležitých analýz


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka vypracovalo 10 analýz, ktoré detailne mapujú rôzne problematiky a nechýbajú v nich ani návrhy riešení s pozitívnymi dopadmi.


Združenie miest a obcí Slovenska počas roka 2021 vypracovalo analýzu zameranú na možnosti efektívneho a optimálneho výkonu originálnych kompetencií v rámci súčasného modelu spoločných obecných úradov, ďalší materiál sa venoval kompetenčnému zázemiu samosprávy. ZMOS tiež mimoriadnu pozornosť venoval dokumentu s názvom Nový komunálny manažment a tesne pred ukončením roka dopracovala analýzu týkajúcu sa Európskej charty miestnej samosprávy a jej (ne)dodržiavania na Slovensku. Tieto dokumenty boli spracované v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. 

Ďalšie analýzy ZMOS vypracoval v rámci národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu. Mnohé argumenty a oprávnené požiadavky, spolu s návrhmi riešení sú súčasťou analýz: Posudková lekárska a sociálna činnosť v podmienkach miest a obcí, Majetok a investície miest a obcí, Odpadové hospodárstvo, Bezpečná samospráva, Verejno-súkromné partnerstvá vs. podnikanie pri zabezpečovaní verejnoprospešných činností a tiež sa venoval aj problematike cestovného ruchu. 

Všetky tieto analytické dokumenty sú verejne prístupné na web stránke ZMOS v časti „Knižnica“. Mnohé ich závery a odporúčania boli predmetom rokovaní na úrovni odborných sekcií Rady ZMOS a tiež ich združenie presadzuje v sociálnom dialógu vrátane medzirezortného pripomienkového konania a v legislatívnej činnosti.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
Samosprávy počas pandémie preferovali mailovú a telefonickú komunikáciu
Vláda SR vyhlásila 16. marca 2020 núdzový stav v dôsledku pandémie nového koronavírusu COVID-19. Trval do 13. júna 2020. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, aký spôsob komunikácie s občanmi počas núdzového stavu preferovali mestské a obecné úrady.
viac
22.07.2020
V Dudinciach sa konalo podujatie venované kúpeľníctvu
Kúpeľné mesto Dudince hostilo celodenné podujatie venované aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
01.02.2021
Svidník získal financie na strategické dokumenty týkajúce sa rozvoja mesta
Na vytvorenie strategických dokumentov, podľa ktorých sa bude mesto rozvíjať, získal Svidník takmer 330 000 eur. Ide o projekt v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS).
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %