Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.04.2021 08:30

Zmena územného plánu otvára nové urbanistické možnosti v centre mesta


Mesto Trenčín.


Riešenie kompletného urbanizmu priestoru, ktorý sa v Trenčíne uvoľnil po prekládke železničnej trate, majú umožniť zmeny územného plánu. V stredu (7. 4.) ich schválili poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.


Podľa primátora Richarda Rybníčka umožnia zmeny územného plánu riešiť kompletný urbanizmus centra mesta vrátane dopravy po ceste prvej triedy vedúcej cez Trenčín. Tá podľa neho momentálne zaťažuje centrum najviac spomedzi všetkých slovenských miest.

„Po Hasičskej a Štefánikovej ulici prejde dnes denne 38 700 automobilov a situácia sa zhoršuje. Z týchto ulíc, ale aj z Braneckého a Soblahovskej chceme urobiť prekládkou cesty mestský bulvár s autobusovými a cyklistickými pruhmi, chodníkmi a so zeleňou. Aby sme znížili automobilovú dopravu Trenčanov a obyvateľov okolia v rámci mesta,” informoval Rybníček.

Ako dodal, popri zmene územného plánu sa už dnes pracuje na štúdii uskutočniteľnosti preložky cesty prvej triedy, pred ukončením je súťaž na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie starého cestného mosta, ktorá s preložkou cesty súvisí. Radnica tiež začala rokovania o rekonštrukcii železničnej stanice.

„Neriešime len dopravu, ale riešime celé územie po modernizácii železničnej trate, ktorá nám tu nechala takmer 200 000 štvorcových metrov voľnej plochy v centre mesta pri rieke. Rieku sme zadefinovali do budúcnosti pre investorov ako súčasť priestoru, a to nemá na Slovensku obdobu,” zdôraznil primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2020
Partizánske spustilo mestský parkovací systém
Samospráva Partizánskeho v stredu spustila mestský parkovací systém. Zavedením plateného parkovania sleduje reguláciu statickej dopravy v centrálnej zóne mesta. Financie, ktoré zo systému získa, chce spätne investovať do dopravy.
viac
28.12.2020
BBSK má minimálne rok na alokovanie zdrojov na výstavbu obchvatu Detvy
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má minimálne rok na alokovanie finančných zdrojov na výstavbu obchvatu k novému priemyselnému parku v centra mesta Detva.
viac
30.03.2021
Plán udržateľnej mobility BSK má vyvážiť pomer osobnej a verejnej prepravy
Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa v pondelok 29. marca zišli na svojom XXVI. pracovnom zasadnutí. Na programe bolo celkovo 22 bodov.
viac
12.08.2021
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V klimatických opatreniach postupuje chaoticky a bez jasnej stratégie. Téma klimatickej zmeny si vyžaduje politickú pozornosť celej vlády a kľúčových rezortov. Tvrdí to deväť enviroorganizácií, venujúcich sa ochrane klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %