Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
13.06.2020 09:20

Zľavy na nájomnom aj pre kultúru


Ilustračná snímka.


Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje aj nepodnikateľom – napríklad občianskym združeniam, či neziskovým organizáciám, ušetriť na nájomnom, ak kvôli Covid-19 museli svoje prevádzky zavrieť alebo podstatne obmedziť ich fungovanie.


Ako budú dotácie fungovať?

Štát dorovná zľavu na nájomnom, na ktorej sa dohodnú prenajímateľ s nájomcom. Ak dá prenajímateľ zľavu 25 %, môže od štátu žiadať ďalších 25 %. Maximálny príspevok je 50 % zo sumy nájomného.

Dotáciu bude možné poskytnúť nielen na vnútorné priestory budov, ale aj na súvisiace obslužné priestory, napríklad parkoviská a tiež na trhové miesta.

Ak sa nájomca s prenajímateľom po 12. 3. 2020 dohodli na zmene výšky nájomného, stále majú nárok na dotáciu nájomného a takáto zmena nemá vplyv na jej výšku.

Dotáciu bude možné uplatniť aj v prípade, že nájomca už skôr zaplatil celý alebo časť nájmu. V takom prípade bude možné požiadať o dotáciu za ekvivalentné obdobie v budúcnosti.

Bez ohľadu na to, či sa nájomca s prenajímateľom dohodli na zľave z nájomného, nájomca má právo rozložiť si platbu nájomného až na 4 roky, do 48 mesačných splátok. Ak nájomné už uhradil, môže si uplatniť právo na úhradu nájomného v splátkach na ekvivalentné obdobie v budúcnosti.

Zároveň je súčasťou zákona ochrana nájomcov pred jednostranným zvyšovaním nájmov. Prenajímateľ môže jednostranne zvýšiť nájomné len v prípade, ak bolo toto právo dohodnuté v pôvodnej nájomnej zmluve spred 1. februára 2020.

 

Kto bude mať nárok?

- podnikatelia (fyzické aj právnické osoby) vykonávajúci podnikateľskú činnosť

- právnické osoby nepodnikatelia poskytujúce služby zákazníkom na základe nájomnej zmluvy - t. j. aj divadlá, kiná, múzeá, knižnice, galérie, multikultúrne centrá a iné ak svoju činnosť vykonávajú v prenajatých priestoroch, ak nemohli pre opatrenia v súvislosti s covid-19 užívať prenajaté priestory na dohodnutý účel alebo užívanie týchto priestorov bolo podstatne obmedzené zákazom vstupu spotrebiteľov do vnútorných priestorov prevádzkarne

Viac TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2020
Kraj zriadil fond prvej pomoci na podporu kultúry so sumou 165 000 eur
Prvá pomoc pre kultúru v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) má podobu 165 000 eur. Takouto sumou kraj podporí nezávislú kultúru i organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom v pondelok predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
03.03.2021
Ministerstvo kultúry spustilo PomahameKulture.sk
Ministerstvo kultúry SR spustilo finančnú pomoc pre neziskové organizácie v kultúrno-kreatívnom priemysle.
viac
28.10.2021
Vláda schválila návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle
Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %