Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.11.2022 12:35

Zimný festival zvykov a obyčají priblíži vianočné tradície na Gemeri


Snímka zdroj: (Región Gemer).


Po dvojročnej odmlke sa do Rožňavy opäť vracia zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri. Okrem tvorivých dielní či workshopov verejnosti prinesie i slávnostný program Vianoce na Gemeri, v rámci ktorého predstaví zvyky a tradície regiónu.


Informoval o tom marketingový manažér Gemerského osvetového strediska (GOS) Róbert Šimko.

"Návštevníci sa môžu tešiť na tvorivé dielne a workshopy pre deti, ako aj pre dospelých, výstavu ľudovoumeleckých výrobkov z Košického kraja či veselý koncert ľudových pesničiek pre deti a mládež Fidlikanti deťom," priblížila riaditeľka GOS Helena Novotná. Ako dodala, pripravený je aj deň otvorených dielní a výročný program folklórnej skupiny Dolina z Gemerskej Polomy s názvom Život ľudský gemerský, ktorý skupina uvedie pri príležitosti svojho 25. jubilea.

Podujatie uzavrie slávnostný program Vianoce na Gemeri, ktorý odprezentuje tradície regiónu v predvianočnom a vianočnom období. Do galavečera je zapojených 12 kolektívov i jednotlivci, ktorí divákom priblížia ondrejovské zvyky, výrobu luciového stolčeka spojenú s poverami, prípravy vianočného stola, ozdobovanie stromčeka, koledovanie súboristov a detí či legendárne gubajčiarenie.

Zimný festival Rok na Gemeri sa uskutoční od 23. do 26. novembra v Dome tradičnej kultúry Gemera a divadelnej sále obchodno-kultúrneho centra v Rožňave. Podujatie má v Rožňave už viac ako štvrťstoročnú tradíciu a koná sa pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V obecnom sociálnom podniku chcú vyrábať ľudové kroje
Obec Rejdová v okrese Rožňava chce vytvoriť sociálny podnik, ktorý sa bude zaoberať šitím ľudových krojov. Starostka obce Slávka Krišťáková tvrdí, že chcú vyťažiť z toho, že sú obcou, ktorá je známa folklórom.
viac
04.02.2020
Výstava v múzeu predstaví kúpeľníctvo na Gemeri
Kúpeľníctvo na Gemeri v 19. storočí predstaví pripravovaná výstava, ktorú 13. februára o 15.30 h otvoria v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave.
viac
08.04.2022
Festival Európske ľudové remeslo v Kežmarku má byť druhý júlový víkend
Festival Európske ľudové remeslo (EĽRO) sa po dvoch rokoch vráti do svojej pôvodnej podoby, tradičnými ľudovými remeslami by tak mal Kežmarok opäť ožiť druhý júlový víkend. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková.
viac
25.11.2023
Zimný festival zvykov a obyčají na Gemeri vyvrcholí folklórnym galaprogramom
Zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri, ktorý odštartoval v stredu (22. 11.) v Rožňave, vyvrcholí v sobotu (25. 11.) galaprogramom folklórnych kolektívov. Dramaturgia festivalu sa zameriava na prezentáciu tradícií Gemera s dôrazom na spôsob života ľudí v tradičnom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %