Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.03.2017 03:06

V obecnom sociálnom podniku chcú vyrábať ľudové kroje


Každoročne sa v obci Rejdová organizuje najvýznamnejšie podujatie horného Gemera, Gemerský folklórny festival.


Obec Rejdová v okrese Rožňava chce vytvoriť sociálny podnik, ktorý sa bude zaoberať šitím ľudových krojov. Starostka obce Slávka Krišťáková tvrdí, že chcú vyťažiť z toho, že sú obcou, ktorá je známa folklórom.


Vytvorenie sociálneho podniku Rejdovej odobrila vláda v rámci Akčného plánu rozvoja okresu Rožňava na svojom minuloročnom výjazdovom rokovaní v Rožňave sumou 140 000 eur. Obec už podnikla prvé kroky.      

"Koncom minulého roka sme založili spoločnosť Rejdovka, s. r. o., so 100-percentnou účasťou obce. Podali sme žiadosť na Úrad vlády SR o pridelenie regionálneho príspevku, ktorý by mal slúžiť na rozbeh sociálneho podniku. Momentálne mám informáciu, že žiadosť sa schvaľuje na Protimonopolnom úrade SR. Keď bude príspevok schválený, tak by sme začali s rekonštrukciou priestorov," priblížila starostka.      

Chceli by využiť ubytovacie zariadenie v pavilóne základnej školy. "Potrebujeme prerobiť priestory na dielne, šatne a všetko, čo musí mať táto prevádzka. Plánujeme vyrábať kroje na zákazku. Naša obec je známa tým, že tu máme uchované ľudové tradície, remeslá a stále živý folklór. Každoročne sa tu organizuje najvýznamnejšie podujatie horného Gemera, Gemerský folklórny festival.

V obci žije remeselníčka, ktorá má už vyše 80 rokov a šije tieto kroje. Vyrába ich už vyše 60 rokov. Veľmi by sme chceli túto tradíciu po nej prevziať a hlavne využiť jej dlhoročné skúsenosti k zaučeniu našich krajčírok," povedala Krišťáková s tým, že spustenie výroby plánujú koncom tohto roka.      

Na začiatok zamestnajú dvoch ľudí, postupne by sa ich počet mal zvýšiť. "Možno budeme zamestnávať sezónnych pracovníkov, plánujeme robiť pobytové tábory pre deti a niečo podobné. Všetko závisí od toho, ako sa to rozbehne. V časovom horizonte do päť rokov predpokladám tých päť stálych zamestnancov a plus možno nejakých troch, štyroch sezónnych," dodala starostka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2020
Na niekdajšiu tradíciu kachliarstva nadviaže nový festival remesiel
Bojnice boli v minulosti známe kachliarskym a hrnčiarskym remeslom.
viac
02.03.2021
Mestský sociálny podnik by mal začať fungovať od apríla
Spustenie sociálneho podniku pripravuje v týchto dňoch mesto Svidník. Okrem zvyšovania zamestnanosti má podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej podporiť najmä zamestnávanie sociálne znevýhodnených skupín. Fungovať by mal začať v apríli.
viac
17.03.2021
Sociálny podnik mesta Senica začína s náborom zamestnancov
Po dovŕšení nutných administratívnych procesov na sklonku vlaňajšieho roka a v prvých mesiacoch tohto roka, začína Sociálny podnik mesta Senica s náborom nových pracovníkov.
viac
16.11.2022
Zimný festival zvykov a obyčají priblíži vianočné tradície na Gemeri
Po dvojročnej odmlke sa do Rožňavy opäť vracia zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri. Okrem tvorivých dielní či workshopov verejnosti prinesie i slávnostný program Vianoce na Gemeri, v rámci ktorého predstaví zvyky a tradície regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %