Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.02.2020 10:55

Výstava v múzeu predstaví kúpeľníctvo na Gemeri


Ilustračný výrez plagátu


Kúpeľníctvo na Gemeri v 19. storočí predstaví pripravovaná výstava, ktorú 13. februára o 15.30 h otvoria v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave.


 „Výstava je venovaná vzniku a vývinu kúpeľníctva na území historického Gemera. Z kultúrnohistorického hľadiska prezentuje zrod jednotlivých kúpeľov, najznámejších kúpeľných lekárov a balneológov Gemera, ako aj popularitu jednotlivých miest a ich návštevnosť,“ uvádzajú organizátori.       

Ako dodávajú, venovaná je kúpeľom a klimatickým zariadeniam, z ktorých väčšina dnes už neexistuje (Dobšiná, Hajnáčka, Hodejov, Jelšava, Leváre, Revúca či Rožňava), ale takisto upriami pozornosť na jediný dodnes fungujúci liečebný komplex v regióne – kúpele Číž v Rimavskosobotskom okrese.       

Výstavu pôvodne pripravilo Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote, odkiaľ ju BM prevzalo. Podľa slov historičky GMM Évy Kerényi sú súčasťou expozície výstavy aj zachované spomienkové predmety z kúpeľov a iné artefakty.       

„Všetky výtlačky a predmety verne dokumentujú kedy, kde a kam v minulosti chodievali naši predkovia za oddychom a na rekreáciu,“ povedala Kerényi. Výstava bude sprístupnená do 29. apríla.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Od frfajdy k almázii - pohľad do kuchyne drotárov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo vo výstavných priestoroch areálu Budatínskeho hradu výstavu s názvom Od frfajdy k almázii. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou ŽSK.
viac
28.11.2016
Tribečské múzeum predstavuje život v lesných a vodných biotopoch
Takmer 100 kusov preparátov plazov, obojživelníkov, rýb, vtákov a cicavcov obývajúcich prevažne lesné a vodné biotopy predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
24.11.2018
Výstava v múzeu predstaví život a prácu baníkov v mestskej časti Baňa
Výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste predstaví pripravovaná výstava Rožňava Baňa – život a práca, ktorú otvoria v utorok 27. novembra o 15.30 h v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Pripravilo ju občianske združenie (OZ) Medza v spolupráci s BM.
viac
16.11.2022
Zimný festival zvykov a obyčají priblíži vianočné tradície na Gemeri
Po dvojročnej odmlke sa do Rožňavy opäť vracia zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri. Okrem tvorivých dielní či workshopov verejnosti prinesie i slávnostný program Vianoce na Gemeri, v rámci ktorého predstaví zvyky a tradície regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %