Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.11.2018 02:25

Výstava v múzeu predstaví život a prácu baníkov v mestskej časti Baňa


Ilustračná snímka. Zdroj: Banícke múzeum Rožňava


Výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste predstaví pripravovaná výstava Rožňava Baňa – život a práca, ktorú otvoria v utorok 27. novembra o 15.30 h v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Pripravilo ju občianske združenie (OZ) Medza v spolupráci s BM.


„Mnohí zo súčasných obyvateľov Rožňavy a okolia, ich príbuzní či známi pracovali alebo žili na Rožňava Bani. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch 20. storočia s počtom okolo 1200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia,“ uviedla manažérka kultúry BM Erika Hermélyi Gecelovská.       

Dodala, že výstava na pozadí historických faktov prostredníctvom množstva dobových fotografií, písomností, trojrozmerných predmetov a  spomienok pamätníkov prináša informácie o rôznych oblastiach života v lokalite Rožňava Baňa.       

„Predstavuje nielen tvrdú prácu baníkov, ale aj život v kolónii, banícke školstvo či trávenie voľného času. Jej súčasťou sú nielen unikátne fotografie zo zbierok BM v Rožňave, ale aj z archívov súkromných osôb, ktoré ešte neboli prezentované verejnosti,“ konkretizovala manažérka s tým, že prostredníctvom historických fotografií budú môcť záujemcovia vidieť aj tie objekty Rožňava Bane, ktoré sú už dávnou minulosťou.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Výstava Zbohom vojna priblíži jeden z najkrvavejších konfliktov
Od ukončenia prvej svetovej vojny uplynulo 100 rokov. Zapojilo sa do nej viac ako 30 štátov a vyžiadala si životy 10 miliónov ľudí. Bola jedným z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva, ktorý priblíži výstava s názvom Zbohom vojna, sprístupnená v piatok v Pohronskom múzeu v Novej Bani.
viac
23.04.2019
V múzeu priblížia zlatú éru motocyklistiky
V Pohronskom múzeu v Novej Bani si v závere apríla prídu na svoje najmä milovníci dvojkolesových tátošov. Výstava Zlatá éra motocyklistiky – historické motocykle zo zbierok Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.
viac
04.02.2020
Výstava v múzeu predstaví kúpeľníctvo na Gemeri
Kúpeľníctvo na Gemeri v 19. storočí predstaví pripravovaná výstava, ktorú 13. februára o 15.30 h otvoria v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave.
viac
01.07.2022
Pohronské múzeum vystaví svoje skvosty z archívu
Svoje archívne skvosty vystaví od piatka (1. 7.) Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Výstavu pripravilo pri príležitosti 70. výročia svojho založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %