Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.01.2022 03:25

Žilinčania vlani vyzbierali 519 ton kuchynského bioodpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Žilinčania vyzbierali v minulom roku 519 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka doteraz vhadzovali vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov.


Doplnil, že v najbližších dňoch k nim na území mesta pribudne ďalších 950 kusov 240-litrových nádob na biologický komunálny odpad. "Obyvatelia ich nájdu pri nádobách na zmesový odpad, teda v primeranej vzdialenosti od bytových domov. Samospráva zároveň upozorňuje, že dôjde k presunom tzv. zvonov – kontajnerov na biologický odpad. No všetky stojiská budú postupne vybavené novými nádobami," uviedol Miškovčík.

Pripomenul, že mesto zabezpečilo pre každú domácnosť v paneláku a bytových domoch štartovací balíček určený na triedenie kuchynského bioodpadu. "Žilinčania z bytových domov v ňom našli tri praktické pomôcky – košík na kuchynský odpad, 24 biologicky rozložiteľných vreciek a návod, ako správne triediť tento druh odpadu. Obyvatelia rodinných domov majú podľa všeobecne záväzného nariadenia mesta (VZN) povinnosť kompostovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a kuchynský odpad v kompostéroch na svojom pozemku," dodal.

Pre splnenie tejto povinnosti mesto zabezpečilo kompostéry a domácnosť v rodinnom dome má nárok na jeho bezplatné prevzatie. "Obyvatelia, ktorí si ho ešte neprevzali, neplnia povinnosti vyplývajúce z VZN a môže im byť uložená sankcia. Z tohto dôvodu je potrebné si prevziať kompostér na Mestskom úrade v Žiline každý pondelok až stredu od 8.00 do 12.00 h," uzavrel Miškovčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
19.12.2020
Balíčky k triedeniu bioodpadu budú v Žiline distribuovať aj v roku 2021
Mesto Žilina bude pokračovať v distribúcii štartovacích balíčkov k triedeniu kuchynského bioodpadu aj v roku 2021. Bezplatne si ich môžu vyzdvihnúť obyvatelia panelákov a bytových domov v meste podľa harmonogramu.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %