Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.02.2022 10:30

Žilina zrevitalizuje vnútroblok na sídlisku Vlčince za vyše 604 000 eur


Vizualizácia: (Mesto Žilina).


Mesto Žilina zrevitalizuje vnútroblok na sídlisku Vlčince medzi Slovanskou a Tulskou ulicou. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sú celkové náklady viac ako 604 000 eur.


Finančné prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sú vo výške viac ako 570 0000 eur, mesto sa bude na projekte podieľať spolufinancovaním vo výške 30 206 eur.

V najbližších dňoch čaká radnicu podľa Miškovčíka súťaž na dodávateľa stavebných prác, s revitalizáciou vnútrobloku plánuje začať po realizácii verejného obstarávania a jeho následnej kontrole. "Predpokladaný začiatok je na jeseň tohto roku. Práce potrvajú približne deväť mesiacov vzhľadom na potrebu stavebných i rôznorodých vegetačných úprav," uviedol.

Zaujímavosťou projektu je vybudovanie dažďovej záhrady. "Za pomoci trvaliek znášajúcich rôznorodé vlahové pomery bude efektívnejšie zachytávať dažďovú vodu. Umožní jej lepšie vsiaknutie do pôdy bez toho, aby došlo k státiu vody na povrchu. Vzniknú i nové pešie trasy plynulo nadväzujúce na pôvodné, ktoré prejdú rekonštrukciou a budú prepájať jednotlivé herné prvky a športoviská," doplnil hovorca mesta.

"Našou snahou je postupne obnovovať jednotlivé vnútrobloky tak, aby spĺňali súčasné požiadavky nielen na bezpečnosť, ale aj na udržateľnosť či klimatické zmeny. A zároveň odzrkadľovali aktuálne trendy v budovaní uličného priestoru," dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
Na sídlisku Hliny I v Žiline začali s revitalizáciou
Investíciu viac ako 209 000 eur si vyžiada revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na sídlisku Hliny I v Žiline. Rekonštrukčné práce sa začali v týchto dňoch. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
29.09.2020
Žilina vyhlásila súťaž na revitalizáciu Bulváru
Mesto Žilina vyhlásilo urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom je nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru na Bulvári.
viac
11.11.2021
Žilina zrevitalizovala vnútroblok na Fatranskej ulici
Mesto Žilina zrevitalizovalo vnútroblok na Fatranskej ulici v Žiline za viac ako 340 000 eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka odstránili počas stavebných prác viaceré nedostatky a ľudia už môžu využívať všetky nainštalované prvky.
viac
22.11.2021
Žilina plánuje obnoviť vnútroblok na sídlisku Solinky
Mesto Žilina plánuje revitalizáciu vnútrobloku v centrálnej časti sídliska Solinky. Financovať ju chce podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka z vlastných zdrojov i fondov Európskej únie (EÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %