Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2024 07:55

Žiarska pôrodnica činnosť neobnovila, Agel požiadal o zrušenie jej povolenia


Snímka zdroj: mesto Žiar nad Hronom


Žiarska nemocnica činnosť pôrodnice po troch mesiacoch neobnovila. Hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová pre TASR uviedla, že z dôvodu kritického nedostatku kmeňových atestovaných lekárov.


 Bez atestovaných lekárov nie je možné garantovať bezpečné poskytovanie zdravotnej starostlivosti, a preto požiadala ešte 14. marca Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) o zrušenie povolenia na jej prevádzkovanie.         

"Napriek maximálnej snahe stabilizovať personálnu situáciu a čo najskôr obnoviť činnosť pôrodnice v žiarskej nemocnici, museli sme prijať fakt, že na Slovensku je kritický nedostatok zdravotníkov. Ani nám sa nepodarilo prekonať tento celoplošný problém, ktorý už viaceré nemocnice na Slovensku prinútil pozastaviť činnosť niektorých oddelení," konštatovala Peterová.         

Táto organizačná zmena nie je podľa jej vyjadrenia pre zamestnancov dotknutých oddelení dôvodom na stratu zamestnania. Doplnila, že každému z nich bude opätovne ponúknutá pracovná pozícia zodpovedajúca ich vzdelaniu a predchádzajúcemu zaradeniu, a to vo zvolenskej a levickej nemocnici.         

Doručenie žiadosti potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. Zákon podľa jej slov samosprávnemu kraju ukladá takejto žiadosti vyhovieť. "Zároveň však stále prebiehajú intenzívne rokovania s vedením spoločnosti Agel, aby aj zmluvne garantovala rozsah zdravotnej starostlivosti v ňou prevádzkovaných nemocniciach na území kraja a písomne deklarovala svoje investičné a rozvojové plány pre tieto nemocnice na najbližších desať rokov," podotkla Štepáneková.         

Peterová ďalej pripomenula, že žiarsku nemocnicu vzhľadom na jej stav čaká v najbližšom období rozsiahla reorganizácia spojená s významnou investíciou do rekonštrukcie a materiálneho vybavenia. Cieľom spoločnosti je skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zabezpečiť väčší komfort pre pacientov a vytvoriť lepšie pracovné prostredie pre zamestnancov.         

"Veríme, že aj tieto investície do žiarskej nemocnice pomôžu znásobiť jej kredit, prilákať kvalifikovaný personál a zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti v regióne," podotkla.         

O rodičky z regiónu sú podľa Peterovej kapacitne pripravení postarať sa v nemocniciach vo Zvolene a Leviciach. Gynekologická ambulancia v Nemocnici Agel Žiar nad Hronom bude naďalej fungovať v nezmenenom režime.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Komárno buduje v časti Veľký Harčáš nové komunitné centrum
Mesto Komárno buduje nové komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Výstavba sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
viac
24.05.2021
Mesto nesúhlasí s ukončením činnosti pracoviska ÚPSVR vo Vrábľoch
Mesto Vráble zásadne nesúhlasí s ukončením činnosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Nitra – pracovisko Vráble a podnikne ďalšie kroky na zvrátenie tohto rozhodnutia. Informovalo o tom vedenie mesta.
viac
14.04.2023
Nemocnica nesúhlasí so zrušením pôrodnice, poukazuje na špecifiká regiónu
Nemocnica v Snine nesúhlasí so zrušením pôrodnice. Argumentuje tým, že by to sťažilo zdravotnú dostupnosť, keďže región okresu Snina je špecifický svojimi geografickými danosťami.
viac
14.12.2023
Pôrodnica pozastaví svoju činnosť na tri mesiace
Pre nedostatok personálu pozastaví pôrodnica v Nemocnici Agel Žiar nad Hronom od 15. decembra svoju činnosť na obdobie troch mesiacov. Ako TASR informovala hovorkyňa spoločnosti Agel SK Eva Peterová, starostlivosť o rodičky z regiónu bude kapacitne zabezpečená v nemocniciach vo Zvolene a Leviciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %