Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.04.2023 07:45

Nemocnica nesúhlasí so zrušením pôrodnice, poukazuje na špecifiká regiónu


Snímka zdroj: (nemocnicasnina.sk).


Nemocnica v Snine nesúhlasí so zrušením pôrodnice. Argumentuje tým, že by to sťažilo zdravotnú dostupnosť, keďže región okresu Snina je špecifický svojimi geografickými danosťami.


"Absolútne nesúhlasíme s rozhodnutím neudeliť Nemocnici Snina, s. r. o., zo strany Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pôrodnícky doplnkový program II. úrovne. Aj keď nespĺňame predpísaný počet pôrodov, ktorý sa, mimochodom, viackrát menil a znižoval, pôrodnica je v nemocnici od jej vzniku pred 60 rokmi. Oddelenie je plne zabezpečené po stránke personálnej, odbornej aj materiálno-technickej a je okrem rodičiek z nášho regiónu vyhľadávané aj rodičkami z iných regiónov vďaka kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uviedol konateľ spoločnosti Andrej Kulan.

Región okresu Snina je podľa jeho slov jednak okrajový prihraničný región, kde je možná len "jednosmerná" zdravotná starostlivosť - smer Snina, respektíve až Humenné. Rovnako členitosť regiónu s Národným parkom Poloniny, vodnou nádržou Starina, Uličskou a Ublianskou dolinou robí dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov regiónu značne sťaženú.

"V prípade, ak by najbližšia pôrodnica pre obyvateľov regiónu bola dostupná až v nemocnici v Humennom, viac ako polovica obcí regiónu nebude mať dostupnú akútnu zdravotnú starostlivosť do zákonom garantovaných 45 minút, okrajové obce aj viac ako 60 minút, a to hovoríme o ideálnych poveternostných podmienkach. V zime, ktorá v regióne trvá dlhšie, a pri charaktere ciest, kde je zakázaný chemický posyp, sa tieto dojazdové časy ešte predĺžia," vysvetlil Kulan.

Ako doplnil, opakovane upozorňovali MZ SR na riziká, ktoré jeho rozhodnutie prinesie nielen pre rodičky. "Treba si uvedomiť, že ide priamo o ohrozenie zdravia alebo života rodičiek, respektíve novorodencov. Rozhodnutie, samozrejme, bude mať dosah aj na budúci rozvoj mesta, regiónu a demografiu," zdôraznil Kulan.

"Opakovane argumentujeme smerom na MZ SR aj iné inštitúcie o nutnosti zachovania zdravotnej starostlivosti v regióne v rozsahu ako doteraz. Z vyššie uvedených dôvodov opatrenia ako napríklad posilnenie staníc rýchlej zdravotnej pomoci alebo rýchlej lekárskej pomoci nevyriešia vzniknutý problém," dodal Kulan.

Rezort zdravotníctva o zrušení pôrodnice v Snine informoval začiatkom apríla. Zaniknúť od nového roka majú v rámci optimalizácie siete nemocníc aj ďalšie pôrodnice, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí. Ide o pôrodnice v Revúcej, Kráľovskom Chlmci, Myjave a Partizánskom. Pacientky zo Sniny a okolia majú prijímať nemocnice v Humennom, Vranove nad Topľou a Michalovciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
06.04.2023
Samospráva bude rokovať o zachovaní pôrodnice v nemocnici
Samospráva Partizánskeho a vedenie partizánskej nemocnice bude rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ako i politickými stranami o zachovaní tamojšej pôrodnice. Informoval o tom na sociálnej sieti primátor Jozef Božik.
viac
12.04.2023
Mesto spísalo petíciu za zachovanie nemocnice v jej doterajšom rozsahu
Mesto Revúca spísalo petíciu za zachovanie Nemocnice s poliklinikou Revúca v celom jej doterajšom rozsahu poskytovaných zdravotníckych činností.
viac
25.05.2023
Robíme všetko pre minimálny dosah zatvorenia urgentu v Malackách
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %