Nedeľa 07.07.2024
Dnes má meniny 
Oliver
°C
03.07.2024 11:10

Žiadosti v programe Obnovme si svoj dom budú vyhodnotené do konca augusta 2024


Ilustračná snímka


Zasadala medzirezortná pracovná skupina k protipožiarnej ochrane pamiatkového fondu, na ktorej štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška v bode rôzne vyhlásil, že žiadosti podané v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom budú vyhodnotené do konca augusta 2024.


Výsledky budú následne zverejnené okolo 10. septembra 2024.

Pracovná skupina vytvorená zo zástupcov MK SR, MŽP SR, ZMOS (3 členovia Sekcie historických miest a UNESCO), SK8, Pamiatkového úradu SR, Prezídia hasičského a požiarneho zboru a Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR sa na svojom 1. zasadnutí 27. júna 2024 zaoberala možnosťami: 

- prepojenia štátneho požiarneho dozoru so štátnym pamiatkovým dohľadom, pre začiatok pre národné kultúrne pamiatky (NKP) v správe štátu,

- aj opakovanými stretnutiami na úrovni prepájania požiadaviek HaZZ a krajských pamiatkových úradov pre skupinu špecialistov požiarnej ochrany (s osvedčením o odbornej spôsobilosti)

- a súčasne identifikovala právnu podstatu pre financovanie obnovy kultúrnych pamiatok.

Členovia pracovnej skupiny diskutovali aj o povinnostiach vlastníkov národných kultúrnych pamiatok na úseku ochrany pred požiarmi.

Na túto tému usporiadali členovia Sekcie historických miest a UNESCO Rady ZMOS webinár počas svojho zasadnutia dňa 17. júna 2024 v Banskej Štiavnici. Pozvanie prijali Ľubomír Suchý z Pamiatkového ústavu SR, a Jozef Cincula, odborník na protipožiarnu ochranu. Počas stretnutia rozobrali podmienky požiarov rôznych druhov-typov stavieb NKP a to hradu Krásna Hôrka, Prešovského Solivaru aj požiaru v Banskej Štiavnici.

Zástupcov z radov samosprávy informovali o aktívnej ale aj pasívnej ochrane pamiatok pred požiarmi ale aj o zahraničných skúsenostiach s ochranou kultúrnych pamiatok (Notre Dame v Paríži, stretnutia „českých hasičov s pamiatkármi“, poľské skúsenosti s ochranou drevených konštrukcií a stavieb). V neposlednom rade odporučili vykonávať taktické cvičenia hlavne v prípade NKP s náročným prístupom.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2019
O územné dotácie je možné žiadať do konca augusta
Obce, mestá a mestské časti na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) majú ešte do konca augusta možnosť požiadať o územné dotácie. Kraj má pre ne tento rok vyčlenených viac ako 383.800 eur.
viac
21.07.2020
Dolné Zelenice po 30 rokoch znovu otvárajú kultúrny dom
Po 30 rokoch vrátili v obci Dolné Zelenice pri Hlohovci pôvodnú náplň miestnemu kultúrnemu domu. Ako uviedla starostka Dagmar Jakubcová, na rekonštrukciu použili 248 000 eur z grantu ministerstva životného prostredia a 110 000 eur pridala samospráva.
viac
27.05.2024
V programe Obnovme si svoj dom spúšťajú proces hodnotenia žiadostí
Ministerstvo kultúry SR vymenovalo členov hodnotiacich komisií v programe Obnovme si svoj dom a spúšťa proces hodnotenia žiadostí.
viac
25.06.2024
V programe Obnovme si svoj dom prišlo takmer tisíc žiadostí
V programe Obnovme si svoj dom (OSSD) prišlo pre rok 2024 takmer tisíc žiadostí. Ministerstvo kultúry SR v druhej polovici mája vymenovalo hodnotiace komisie a zverejnilo ich zloženie. Tie momentálne zasadajú a žiadosti vyhodnocujú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %