Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
25.06.2024 10:05

V programe Obnovme si svoj dom prišlo takmer tisíc žiadostí


Ilustračný obrázok


V programe Obnovme si svoj dom (OSSD) prišlo pre rok 2024 takmer tisíc žiadostí. Ministerstvo kultúry SR v druhej polovici mája vymenovalo hodnotiace komisie a zverejnilo ich zloženie. Tie momentálne zasadajú a žiadosti vyhodnocujú.


Neskorší harmonogram jednotlivých krokov čiastočne vyplýva aj z predĺženia termínu na predkladanie žiadostí, ktorý bol posunutý z posledného novembrového dňa na posledný deň roka 2023.

V súlade s výsledkami vnútorného auditu a s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť procesy ministerstvo prijalo Plán opatrení na odstránenie nedostatkov. Upravené boli interné riadiace akty, ako Smernica o poskytovaní dotácií a Organizačný a rokovací poriadok komisií. Schéma tak umožní podporovať najmä projekty vedúce k úplnej a komplexnej obnove kultúrnych pamiatok, efektívne využitie verejných financií na projekty, ktoré sa definitívne a kompletne dokončia.

Medzi priority ministerstva patria sakrálne stavby, objekty v pamiatkových zónach UNESCO a ďalšie kultúrne pamiatky po celom Slovensku. Systém dotačného programu bude pružnejší a podporí ich rýchlejšiu a komplexnejšiu obnovu.

Tento rok sa rozhodlo v programe OSSD o vyčlenení 9 miliónov eur. Zvyšných 6 miliónov eur bude alokovaných na priamu adresnú podporu obnovy kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. K týmto prostriedkom sa pridajú aj tie, ktoré sa nestihnú vyčerpať v rámci programu Obnovme si svoj dom. Zámerom rezortu kultúry je zabezpečiť plnenie cieľov z programového vyhlásenia vlády SR a aspoň čiastočne zmierniť investičný dlh v rezorte kultúry.

Dotácia z tohto programu nie je nárokovateľná. Je to dobrovoľný príspevok štátu a nikto naň nemá zákonný nárok.

 

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2023
Poloha obce Podzámčok láka, počet obyvateľov sa za 25 rokov zdvojnásobil
Malá vzdialenosť od okresného mesta, blízosť cesty I. triedy a voľné pozemky na stavbu rodinných domov zvýšili za uplynulých 25 rokov počet obyvateľov obce Podzámčok v okrese Zvolen o 100 percent na aktuálnych takmer 550.
viac
17.10.2023
Výzva v programe Obnovme si svoj dom na rok 2024
Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo výzvu na účel obnovy, ochrany, a rozvoja kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu.
viac
27.05.2024
V programe Obnovme si svoj dom spúšťajú proces hodnotenia žiadostí
Ministerstvo kultúry SR vymenovalo členov hodnotiacich komisií v programe Obnovme si svoj dom a spúšťa proces hodnotenia žiadostí.
viac
03.07.2024
Žiadosti v programe Obnovme si svoj dom budú vyhodnotené do konca augusta 2024
Zasadala medzirezortná pracovná skupina k protipožiarnej ochrane pamiatkového fondu, na ktorej štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška v bode rôzne vyhlásil, že žiadosti podané v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom budú vyhodnotené do konca augusta 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %