Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
11.01.2022 02:25

Žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia budú mať preplatené školské kluby


Štátna tajomníčka pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Snímka zdroj: (tasr).


Pomoc pre žiakov a ich rodičov zo sociálne znevýhodneného prostredia a tých, ktorí sú v hmotnej núdzi. To bude reálnym prínosom kompenzácie poplatkov v školskom klube detí.


Rezort školstva preto v rámci Plánu obnovy a odolnosti na tento účel vyčlenil viac než 2,6 milióna eur, čo sa môže v praxi dotknúť až 17,5 tisíc žiakov.

Jedným z riešení, ako pomôcť žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi, je zvýšiť objem hodín, ktorý trávia škole. To sa dá zrealizovať prostredníctvom aktivít v školských kluboch detí (ŠKD). Tie sú často zamerané na prehlbovanie a upevňovanie vedomostí. Doteraz si však niektorí rodičia nemohli dovoliť ŠKD zaplatiť. „Preto rezort školstva vyhlásil výzvu na preplatenie poplatku za ŠKD pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo rodiny v hmotnej núdzi a žiakov z nízkopríjmových skupín,“ priblížila zámer štátna tajomníčka ministerstva školstva pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

Ministerstvo školstva preto ešte v decembri 2021 na tento účel vyhlásilo v rámci Plánu obnovy a odolnosti výzvu. Vyčlenených je na ňu 2,6 milióna eur a prihlásiť sa je možné do 17. januára 2022. Realizovať sa bude v druhom polroku tohto školského roka. Naplánované je aj druhé kolo výzvy, a to na školský rok 2022/2023. Kompenzácia je určená pre žiakov od prípravného ročníka zvyčajne do piateho ročníka ZŠ.

Okrem preplatenia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi, ministerstvo školstva realizuje aj ďalšie výzvy. „Na upevnenie učiva máme vyhlásené výzvy na doučovanie, ktoré sú určené pre všetky deti, teda aj pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. A takisto sme vyhlásili výzvu na podporu pomocného vychovávateľa pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia v materských školách,“ dodala štátna tajomníčka.

Ďalšími systémovými opatreniami, ktoré rezort školstva plánuje zaviesť na to, aby žiaci z vylúčených komunít dosahovali minimálne priemerné výsledky v medzinárodných meraniach sú: zavedenie materskej školy od roku 2025 pre deti od 5 rokov s cieľom vytvorenia právneho nároku od 3 rokov, komplexná reforma obsahu vzdelávania, ktorej cieľom je aj znížiť vplyv sociálno-ekonomického stavu rodiny, odstraňovanie dvoj- trojzmennej prevádzky škôl, eliminácia opakovania ročník, desegregácia škôl a školských zariadení.

Autor: (MŠVVaŠ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2021
Fond na podporu športu: Prvá výzva zverejnená!
Športové organizácie, obce a vyššie územné celky sa môžu uchádzať o finančné zdroje na podporu a rozvoj športu v rámci historicky prvej výzvy svojho druhu. Podávanie žiadosti začína od 15.2.2021 a končí 1.3.2021.
viac
10.03.2021
Nová výzva Fondu na podporu športu
Fond na podporu športu zverejnil na svojej webovej stránke Výzvu č. 2021/002 – Amatérske športové kluby a organizácie. Výzva na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19 pre amatérske športové kluby bola zverejnená 5. 3. 2021.
viac
01.06.2021
ÚMS podporuje ZMOS a tiež žiada stiahnutie poslaneckej novely školského zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a rovnako žiada stiahnutie poslaneckej novely školského zákona o predprimárnom vzdelávaní.
viac
26.01.2022
Školy získajú vyše 289 000 eur na kompenzáciu poplatkov v ŠKD pre žiakov
Viac ako 220 základných škôl získa finančné prostriedky v celkovej sume 289 575 eur na kompenzáciu poplatku v školskom klube detí (ŠKD) za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %