Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.03.2022 01:30

Zelenú plochu pred mestským úradom v Žiline zrevitalizujú


Mestský úrad v Žiline.


Zelenú plochu pred Mestským úradom (MsÚ) v Žiline zrevitalizujú za takmer 29 000 eur. Stavebné práce financuje mesto podľa hovorcu Vladimíra Miškovčíka z nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu.


Doplnil, že zelená plocha sa má stať pobytovou, relaxačnou, náučnou i ekologickou zónou v centre mesta. "V lokalite pribudnú  kvetináče, stromy, okrasné trávy, informačná tabuľa, domček pre hmyz, náučné haptické domčeky, vtáčie búdky, lavičky a popisové tabuľky," uviedol Miškovčík s tým, že ukončenie prác predpokladajú do dvoch mesiacov.

"Teším sa, že vďaka revitalizácii sa stane atraktívnejším aj priestor pred MsÚ. Nové prvky, ktoré na zelenej ploche verejnosť nájde, budú mať nielen edukatívny, ale aj praktický význam. Verím, že novú zelenú plochu bude verejnosťou využívať a ľudia privítajú možnosť relaxovať v prostredí zelene, no pritom priamo v centre mesta," podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

K jestvujúcej zeleni pribudne osem listnatých stromov a trávy, novinkou budú aj haptické domčeky z rôznych materiálov. "Napríklad z asfaltu, betónu, dlažby, dreva, tehly, kovu či trávy. Vďaka pôsobeniu slnečných lúčov sa jednotlivé materiály zohrejú a bude možné odskúšať si teplotu materiálu na vlastnej koži. Vplyvom poveternostných podmienok zas budú materiály postupne meniť svoj vzhľad. Betónový múr, ktorý sa nachádza pri pešom chodníku k úradu, obložia drevom zo smrekovca a poslúži ako lavička," dodal Miškovčík.

Revitalizácia zelenej plochy pred MsÚ v Žiline je financovaná z projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina, podporeného v rámci nórskych grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
Nové pracovisko IOMO uľahčí občanom vybavenie niektorých úradných záležitostí
Mestský úrad v Žiline rozšíril od 8. novembra 2017 služby poskytované vo svojom klientskom centre o novú službu na pracovisku IOMO (Integrované obslužné miesto občana), kde si občania môžu vybaviť výpis, resp. odpis z registra trestov, výpis z obchodného registra či výpis z listu vlastníctva.
viac
26.11.2018
Pred mestským úradom nainštalovali nový informačný kiosk SHMÚ
Od minulého týždňa je pred Mestským úradom v Žiline nainštalovaný nový informačný kiosk Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).
viac
25.05.2020
Na sídlisku Hliny I v Žiline začali s revitalizáciou
Investíciu viac ako 209 000 eur si vyžiada revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na sídlisku Hliny I v Žiline. Rekonštrukčné práce sa začali v týchto dňoch. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
20.03.2023
Mestský úrad v Žiline bude mať vegetačnú zelenú strechu
Na budove Mestského úradu v Žiline začínajú s výstavbou vegetačnej zelenej strechy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %