Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.04.2017 10:19

Zelení strážcovia prírody v Kapušanoch


Žiaci z 8. A a 8. B vyzbierali 5 vriec odpadkov.


Medzinárodný deň lesov a stromov vyhlásila Organizácia Spojených národov v decembri 2012. Každoročne sa koná 21. marca. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o hospodárení, ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií.


Na túto tému Obecný úrad v Kapušanoch v spolupráci so ZŠ s MŠ Kapušany zorganizoval enviromentálnu aktivitu, na ktorej sa zúčastnili žiaci 8. A a 8. B triedy. Úvodom do problematiky bola prednáška Ing. Marty Hrešovej zo ŠOP SR – RCOP Prešov na tému Zelení strážcovia prírody, v ktorej sa osobitne venovala významu lesov a prírodnej rezervácii Kapušiansky hradný vrch.

Či venujeme pozornosť stromom, ktoré rastú v blízkosti našich obydlí, si žiaci overili v praxi v miestnom Parku svätých Cyrila a Metoda, ktorého súčasťou je aj areál spomínanej školy.

Park vznikol v 19. storočí a mal charakter anglického parku, postupne však prešiel viacerými zmenami. V parku sa nachádzal rokokový kaštieľ, ktorý bol postavený v prvej polovici 18. storočia. Okrem kaštieľa tu stáli aj hospodárske budovy. Parkom viedlo niekoľko ciest. Samostatnou cestou bola spojovacia cestička ku kostolu. Bol tu aj tzv. veľký parkový okruh, ktorý viedol takmer po obvode parku a spájal jeho najvzdialenejšie časti. Súčasne sprístupňoval najatraktívnejšie časti okolo jazierka, grotty až po ovocný sad a vracal sa späť k východziemu miestu (zdroj: Kapušany 1248 - 2014).

Dnes sa v Parku svätých Cyrila a Metoda nachádza krytý amfiteáter pre kultúrne podujatia s auditóriom pre 1000 sediacich divákov, tenisový klub so súkromným tenisovým kurtom, verejné asfaltové ihrisko, detské ihrisko a rozprávková relaxačná zóna (medovníková chalúpka, drevené rozprávkové postavičky, bylinková záhradka babky - bylinkárky), školská prírodná záhrada Nezábudka.

V parku sú doteraz pozostatky cennej parkovej kompozície so starými vyše 100-ročnými dubmi. Kto je pozorný, nájde tu smreky, borovice, jednu duglasku, tisy, tuje, hraby, bresty, voňavé lipy, vzácne agáty, ba aj ovocné stromy. Sú domovom pre rôzny hmyz a vtáctvo, ako je drozd čierny, pinka, ale aj netopiere, ktoré majú skrýše v bútľavých stromoch.

To, ako si našich zelených strážcov prírody vážime, ôsmaci dokázali aj vyzbieraním piatich vriec odpadkov, aby sa nielen nám, ale aj im lepšie dýchalo.

Obecné noviny č. 13-14/2017 str. 23.

 

Autor: Mária MAJIRSKÁ, obecný úrad Kapušany


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
10.01.2017
Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.
viac
23.01.2017
Ľahostajnosť, apatia a nezáujem. Taký je svet v detských videách
Dve prvé miesta a špeciálna cena. Taká je bilancia súťaže o Skvelé zelené video, v ktorej mali žiaci základných škôl ukázať, čo vedia o triedení odpadu a jeho recyklácii.
viac
06.12.2022
V SR báda 60 škôl, merajú kvalitu životného prostredia vo svojom okolí
Na Slovensku báda 60 škôl a vzdelávacích centier so 121 učiteľmi, ktorí merajú kvalitu životného prostredia vo svojom okolí. Vďaka ich zapojeniu prispelo do databázy, ktorú využíva aj NASA, 3544 údajmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %