Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.02.2020 12:10

Zberové spoločnosti pre novú legislatívu nakúpia nové autá alebo prerobia staré


Ilustračná snímka: Odpady-Portal.sk


Pre novú povinnosť váženia odpadu z obcí budú musieť zberné spoločnosti prerobiť svoje vozidlá alebo nakúpiť nové. Pre TASR to potvrdili zástupcovia troch spoločností. Povinnosť vyplýva z novely zákona o odpadoch, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2023.


Združenie miest a obcí (ZMOS) nevylúčilo, že nainštalovanie váh zmení poplatky za odpad.  Ideálne podľa generálneho riaditeľa košickej spoločnosti Kosit Mariána Christenka je, ak spoločnosť zakúpi vozidlá, ktoré už majú vážiace zariadenie. Pri nových vozidlách sa zariadenie montuje priamo pri výrobe a stojí okolo 22-tis. eur. Predstavuje to približne 13,5 percenta z ceny vozidla, povedal pre TASR Christenko.       

Myslí si, že zberové parky nestihnú obnoviť svoj vozový park a vymeniť vozidlá. "Budú musieť obstarať vážiace zariadenie aj na staršie vozidlá, čo je pomerne nepraktické a neekonomické. Domontovanie váh dodatočne je drahšie," skonštatoval. Dodal, že v tomto prípade môžu byť náklady za vozidlo okolo 26-tis. eur podľa typu podvozku a nadstavby. Obce a menšie mestá musia byť s vážením odpadu spokojné, no ustanovenie sa javí ako nepraktické vo väčších mestách, zhodnotil Christenko.       

Výkonný riaditeľ pre stratégiu a rozvoj celoslovenskej zberovej spoločnosti Brantner Tibor Papp hovorí, že zavedenie zariadenia ich bude stáť okolo 25-tis. eur na auto plus náklady s tým spojené. Za hlavný náklad považuje napríklad globálny elektronický systém evidencie, ktorý zatiaľ nemajú. "My však nechceme prebudovávať existujúce autá, ale nakupovať nové s individuálnym vážiacim systémom," povedal Papp pre TASR.       

Uvádza, že momentálne každá prevádzka Brantneru má aspoň jedno zberové vozidlo vybavené automatickou váhou na korbe. "Nie je však mysliteľné prebudovať všetky zberové vozidlá. Hlavne z dôvodov technických a bezpečnostných, no v nemalej miere ekonomických," poznamenal. Tie autá, ktoré zariadenie mať nebudú, budú vážiť odpad na váhe, na ktorej sa obec so spoločnosťou Brantner dohodne. Novelu považuje Papp za nezmyselný nátlak na prerábanie a dovybavenie existujúcich zberových áut. "Cítime to ako lobing importéra váh," tvrdí.       

Bratislavská zberná spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) bude musieť obstarávať nové zberové vozidlá. Pri zmesovom komunálnom odpade OLO zisťuje hmotnosť pri vstupe do zariadenia pre energetické využitie odpadu v Bratislave na certifikovaných váhach. "Pri triedenom odpade spoločnosť OLO dostáva váhové lístky z certifikovaných spoločností vykonávajúcich ďalšie spracovanie odpadu," uviedla asistentka predstavenstva OLO Linda Golejová.       

Nainštalovanie váh by sa malo podľa ZMOS premietnuť aj do cien za odpad. Zatiaľ sa nedá presne špecifikovať zvýšenie ceny za odpad. "Požiadavka zavedenia vážiaceho systému do zberových vozidiel vyplynula z praxe a na základe požiadaviek obcí. Avšak uvedomujeme si viaceré postoje samospráv k tejto téme," uviedol hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. Dodal, že ZMOS bude prostredníctvom svojich 61 regionálnych združení venovať zvýšenú pozornosť aplikačnej praxi. Taktiež aj reálnym skúsenostiam a tomu, do akej miery je zámer všeobecne prospešný.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
Za odpad, ktorý končí na skládkach, najviac platia v Hlohovci či Šali
Väčšina Slovákov zaznamenala tento rok zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Z okresných miest, ktoré skládkujú, najviac za odpad platia v Hlohovci, Bánovciach nad Bebravou, Šali a Topoľčanoch.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
10.12.2021
Vyššie ceny energií spôsobia obrovské problémy
Mestá a obce hlásia obrovské problémy kvôli avizovaným vyšším cenám energií. Na rokovaní výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti na to upozornil predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %