Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.10.2020 02:29

Zaujímavosťou Vyšnej Myšle je močidlo i zaniknutý gotický kostolík


Oddychová zóna pri Rybníku - Močidle. Snímka zdroj: (vysnamysla.sk).


Obec Vyšná Myšľa leží v okrese Košice–okolie na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, v súčasnosti má 965 obyvateľov.


K zaujímavostiam obce patrí zachované močidlo, kde kedysi chodili ženy prať a močiť ľanové snopy. Ide o prameň prírodnej nezamŕzajúcej vody, ktorá ma stálu teplotu 14 stupňov. V roku 2013 obec realizovala obnovu areálu, z ktorého sa stala oddychová zóna zvaná Močidlo. „Vybudoval sa tam altánok s lavičkami, mostík cez potok, kamenné ohnisko, pribudla nová zeleň. Areál tak slúži na oddych a posedenie pre obyvateľov i návštevníkov obce, ako aj prechádzajúcich cyklistov,” priblížil starosta obce Marek Habina.      

V lesoch pri Olšave sa nachádza lokalita Koscelek s odkrytými základmi zaniknutého stredovekého kostolíka. Zvyšky stavby tu objavili archeológovia počas výskumu v rokoch 1996 – 1998. Ranogotický kostol z konca 13. storočia patril k potočnej dedine, k ich zániku došlo v 15. storočí v súvislosti s vpádom bratríkov - bývalých husitských bojovníkov. Na sviatok Márie Magdalény (22. júla) sa tam tradične koná svätá omša pod holým nebom.      

Vo Vyšnej Myšli pôsobí aj ženská spevácka skupina s nevšedným názvom, ktorá sa venuje ľudovým piesňam. Volá sa Odvážne ženy a tento rok oslávila 20. výročie vzniku. Priemerný vek jej členiek je viac ako 60 rokov. Svojou činnosťou uchovávajú tradície, ale na vystúpeniach dokazujú, že im nie je cudzí ani humor a zábava. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2020
Mesto pre psičkárov zriadilo výbeh i oddychové miesto
Samospráva mesta Veľké Kapušany v okrese Michalovce vyšla v uplynulých dňoch v ústrety psičkárom.
viac
01.06.2021
Ružomberok od 1. júna otvára pešiu zónu cyklistom
Pešia zóna v Ružomberku bude od utorka 1. júna otvorená pre cyklistov. Rozhodlo o tom vedenie mesta, ktoré deklaruje záujem postupne uprednostňovať ekologickejšie formy mestskej dopravy.
viac
30.08.2021
Obec stavia desiaty vodozádržný prvok, vysadí tiež 120 stromov
Obec Kladzany vo Vranovskom okrese stavia desiaty vodozádržný prvok na svojom území.
viac
05.01.2023
Obec chce pri rybníku zriadiť požičovňu vodných bicyklov a člnov
Obec Tomášovce v okrese Lučenec plánuje pri Tomášovskom rybníku zriadiť požičovňu vodných bicyklov a člnov. Oživiť tak chce turizmus v kedysi obľúbenej lokalite. Na obecnom úrade tiež zriadia informačnú kanceláriu cestovného ruchu. Uviedol to starosta obce Ján Mičuda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %