Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.08.2020 10:30

Vynovená pajta na Grúni je letným lákadlom pre Slovákov i cudzincov


Na snímke obnovenú pajtu na Grúni, symbol oravskej obce Malatiná, si v letných mesiacoch prichádzajú obzrieť slovenskí i zahraniční turisti. Snímka zdroj: (tasr).


Obnovenú pajtu na Grúni, symbol oravskej obce Malatiná, si v letných mesiacoch prichádzajú obzrieť slovenskí i zahraniční turisti. Drevená stavba sa nachádza na poľnej ceste asi hodinu chôdze medzi Malatinou a Veľkým Borovým v lokalite Grúň.


Televízni diváci ju poznajú ako rodný dom hlavného hrdinu vo filme Sokoliar Tomáš.     

„Pajta v minulosti slúžila ako ochrana pred nepriaznivým počasím. Naša dedina je charakteristická polohou vo vysokej nadmorskej výške, takže keď na jar alebo v jeseni napadol sneh, bačovia zahnali svoje ovečky do pajty,” priblížil starosta Malatinej Zdenko Kubáň.      

Drevenica je v súčasnosti na Orave pomerne ojedinelou stavbou. Ako sa uvádza v publikácii Malatiná z roku 2013, pôvodný rozľahlý nízky zrub zastrešený sedlovou strechou s vysokou podlomenicou postavili ešte v roku 1947. Vybudovať ho mali priamo Malatinčania. Tí si vo filme Sokoliar Tomáš síce nezahrali, no o to viac režisér využíval v scénach miestnu krajinu. „Pred časom sa pajtu podarilo úplne obnoviť, keďže sa na nej prejavil zub času a urgentne to potrebovala. Vďaka projektu cezhraničnej spolupráce sme totiž získali 130 000 eur na podporu a zveľadenie našich bačovských a valaských tradícií,” doplnil starosta.      

Okrem obnovy drevenej pajty sa v Malatinej podarilo vybudovať bačovskú kolibu, ktorá je vybavená bačovským riadom. Návštevník sa tak môže vrátiť do histórie a zistiť, ako to na salaši alebo v kolibe kedysi vyzeralo. „O symboly bačovstva v našej obci je záujem. Hlavne pajtu každoročne navštívi množstvo turistov, menších či väčších skupín. Mali sme tu napríklad veľkú skupinu skautov z Česka, no v pajte nocovali aj skupiny študentov, milovníci prírody či ľudia hľadajúci oddych v okolí Chočských vrchov,” zhodnotil Kubáň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2019
Envirorezort získal do svojej správy ďalšie chránené územie
Ministerstvo životného prostredia SR opäť využilo predkupné právo a začiatkom roka odkúpilo súkromný pozemok v Národnej prírodnej rezervácii Choč (NPR Choč).
viac
19.05.2020
V Stropkove začínajú rekonštruovať kostolnú vežu
Mesto Stropkov v spolupráci s rímskokatolíckou cirkvou vstupujú do finálnej fázy rekonštrukcie renesančnej veže Sanktuária Najsvätejšieho tela a krvi Kristovej, ktorej cieľom je sprístupniť túto najvýznamnejšiu a zároveň najvyššiu stavbu v regióne verejnosti.
viac
11.06.2020
Pohľadnica pre známeho
Mesto Svidník vydalo sériu pohľadníc pri príležitosti 665. výročia prvej písomnej zmienky o meste Svidník a zároveň ako podpora cestovnému ruchu.
viac
16.10.2020
Zaujímavosťou Vyšnej Myšle je močidlo i zaniknutý gotický kostolík
Obec Vyšná Myšľa leží v okrese Košice–okolie na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, v súčasnosti má 965 obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %