Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
02.07.2024 12:10

Zásahové tímy a poľovníci za polroka eliminovali 37 problémových medveďov


Ilustračná snímka, zdroj: Zahori.sk


Od začiatku roka doteraz eviduje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR 793 hlásení o výskyte a strete medveďa hnedého s človekom. Z toho 37 jedincov bolo identifikovaných a vyradených z populácie, 26 zásahovým tímom pre medveďa hnedého a zvyšok eliminovali poľovné združenia.


Konštatoval to v pondelok v Banskej Bystrici generálny riaditeľ ŠOP SR Štefan Kysel s tým, že tieto medvede dlhodobo predstavovali riziko, prenikali do intravilánov a boli už navyknuté na ľudí.         

"Použili sa najprv preventívne opatrenia, na ktoré nereagovali. Plašenie svetlom, hlukom bolo neúčinné, gumové projektily už ani neevidujú. V súčasnosti máme 51 synantropných jedincov v stave identifikácie," uviedol Kysel.         

Ako zdôraznil, po nástupe do funkcie šéfa ŠOP si urobil audit, v akom stave sú zásahové tímy pre medveďa hnedého a zostal zhrozený. "Boli viac menej nefunkčné, pokiaľ ide o vyraďovanie jedincov medveďa hnedého z populácie. Tímy boli zle vystrojené s malým počtom zbraní a bez skúšobných, pravidelných strelieb na strelniciach. Niektorí členovia tímov neboli ani držiteľmi zbrojných preukazov. Chýbali metodické pokyny, školenia," zhrnul Kysel.         

Dodal, že od jeho nástupu prebieha profesionalizácia tímov, sú navýšené na maximálny možný počet. V praxi už fungujú dohody s poľovnými združeniami.         

Podľa poslanca parlamentu a predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka sa v posledných dňoch stala z medveďa hnedého politická téma číslo jeden.         

"Dve volebné obdobia vlády zanedbali riešenie otázky premnoženia populácie medveďa hnedého. Dnes tu máme dva smrteľné úrazy, mnoho zohavení, psychické traumy a škody šplhajúce sa k miliónom eur," zdôraznil Huliak s tým, že otázka premnoženia medveďov nesmie zájsť až do takého kritického bodu, že ľudia budú zomierať a bude im ubližované.         

Ako doplnila riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP Vladimíra Fabriciusová, ochranári dnes nemajú relevantné dáta o počte medveďa hnedého na Slovensku, o ktoré by sa mohli oprieť. Absolútne číslo však údajne aj tak nepomôže, podľa nej je totiž podstatné to, že populácia medveďa hnedého sa vyskytuje tam, kde nemá. V porovnaní s obdobím spred desiatich rokov je ňou v súčasnosti pokrytého asi 40 percent územia SR.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
Na Slovensku sa rapídne premnožili diviaky i medvede
Vysoké premnoženie diviakov, jelenej zveri ale i medveďov majú za následok klimatické zmeny na Slovensku.
viac
06.11.2020
Na odstrel medveďa bolo v tomto roku podaných 11 žiadostí
V tomto roku bolo zatiaľ Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR doručených 11 žiadostí na odstrel medveďa. Najviac, päť žiadostí, pochádzalo z oblasti Poľany. Uviedol to odbor komunikácie MŽP SR.
viac
19.05.2022
Výskyt medveďov na Podpoľaní považuje ZMOS za mimoriadne vážnu situáciu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) považuje výskyt medveďa hnedého medzi ľudskými obydliami na Podpoľaní za mimoriadne vážnu situáciu. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák s tým, že informácie majú z prostredia dotknutých obcí.
viac
08.02.2023
Poľovníci vyzbierali v prírode minulý rok 270 ton odpadu
Poľovníci vyzbierali v prírode minulý rok 270 ton odpadu. Do výzvy sa zapojilo 117 užívateľov poľovných revírov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %