Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.05.2016 07:59

Na Slovensku sa rapídne premnožili diviaky i medvede


Medvedica s troma mladými už nie je nič výnimočné.


Vysoké premnoženie diviakov, jelenej zveri ale i medveďov majú za následok klimatické zmeny na Slovensku.


Najväčším problémom je podľa Františka Jaroša, hovorcu Obvodnej poľovníckej komory v Liptovskom Mikuláši, zmena poľnohospodárskej výroby.      

"Liptov bol od nepamäti prevažne zemiakarský kraj. V súčasnosti je žltý, pestuje sa tu samá kukurica, pšenica a repka olejná. Pre poľovnú zver sa tak zmenila potravinová skladba a väčšiu energetickú hodnotu má kukurica a repka ako zemiak. Zver sa prispôsobila, u nás sú to najmä diviaky, jelenia zver a medvede. Pred piatimi, desiatimi rokmi som stretol medvedicu a za ňou kráčali jedno, maximálne dve mláďatá. Teraz idú tri, dokonca som počul, že aj štyri," vysvetlil. Každý medveď má podľa neho svoje teritórium. Keď ho naruší slabší jedinec, silnejší ho vytlačí von a medveď je nútený schádzať k obydliam.      

Diviaky sa podľa neho premnožili v oveľa vyššej miere. "Diviačica vrhá dvakrát do roka. Keď zakaždým vrhne šesť až osem mláďat, je to obrovský potenciál. Spôsobujú veľmi veľké škody poľnohospodárom. Celý deň sa schovávajú v kukuričnom poli. My o nich vieme, že tam sú, cítime ich, počujeme ich, ale v kukurici sa na nich nedá poľovať," opísal Jaroš. Podľa štatistík sa odstrel diviačej zveri zvýšil za posledných 20 rokov desať- až 15-násobne. V prípade jelenej zveri dochádza v dôsledku premnoženia k čoraz častejším stretom s automobilmi a následným stratám na životoch alebo na majetku.      

"Naopak, drobná zver, napríklad zajac alebo jarabica, sa vytráca. Našou úlohou je snažiť sa udržať určitú rovnováhu. Pri premnožených druhoch musíme nasadiť zvýšený odstrel, pri tých, ktoré sa vytrácajú, zase zvýšenú starostlivosť," skonštatoval.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky
Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.
viac
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
18.09.2020
Poľovníci by mali dodržiavať zákony pri pohybe psov v prírode
Poľovníci by mali dodržiavať platné zákony pri pohybe psov vo voľnej prírode. Majitelia by zas mali rešpektovať zákonné práva poľovníkov, rešpektovať ochranu prírody a životného prostredia.
viac
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %