Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.11.2020 10:35

Na odstrel medveďa bolo v tomto roku podaných 11 žiadostí


Medveď hnedý (Ursus arctos).


V tomto roku bolo zatiaľ Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR doručených 11 žiadostí na odstrel medveďa. Najviac, päť žiadostí, pochádzalo z oblasti Poľany. Uviedol to odbor komunikácie MŽP SR.


„Poľana nie je lokalita, kde by bol anomálny výskyt medveďa, skôr lokalita, kde mali poľovnícke združenia v minulosti mimoriadnu úspešnosť pri výnimkách,” konštatuje odbor komunikácie. Dopĺňa, že poľovnícke združenia najčastejšie uvádzajú ako dôvod odstrelu škody na hospodárskych zvieratách alebo majetku. Ďalším argumentom na odstrel je aj stret medveďa s človekom v rámci intravilánu miest a obcí.       

Odbor komunikácie priblížil, že po doručení žiadosti ministerstvo životného prostredia zverejní na svojom webe informáciu o začatí každého konania, do ktorého sa môžu prihlásiť aj iní účastníci, ako napríklad občianske združenia. „Ministerstvo si ku každej žiadosti vyžiada odborné stanovisko Štátnej ochrany prírody SR. So stanoviskom sú účastníci konania oboznámení a po ich vyjadrení ministerstvo vydá rozhodnutie,” vysvetlil odbor. Zároveň dodáva, že voči rozhodnutiu sa môžu účastníci odvolať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2020
Medveď spôsobil vlani škody na rastlinnej výrobe vo výške 56 098 eur
Minulý rok spôsobil medveď hnedý škody na rastlinnej výrobe v sume 56 098 eur. Škody na ovciach a kozách boli vo výške 5303 eur. Povedal to Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
22.06.2022
Podpoľanci chcú, aby štát požiadal EÚ o výnimku na regulovaný odstrel medveďa
Kompetentné orgány by mali čo najskôr podať Európskej únii (EÚ) žiadosť o výnimku na regulovaný odstrel medveďa hnedého. Na utorkovom stretnutí v Očovej v okrese Zvolen po tom volali zástupcovia samospráv, lesníkov, poľnohospodárov a poľovníckych združení na Podpoľaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %