Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2022 11:40

Podpoľanci chcú, aby štát požiadal EÚ o výnimku na regulovaný odstrel medveďa


Ilustračná snímka: (tasr).


Kompetentné orgány by mali čo najskôr podať Európskej únii (EÚ) žiadosť o výnimku na regulovaný odstrel medveďa hnedého. Na utorkovom stretnutí v Očovej v okrese Zvolen po tom volali zástupcovia samospráv, lesníkov, poľnohospodárov a poľovníckych združení na Podpoľaní.


Situácia sa podľa nich v regióne zo dňa na deň zhoršuje a ľuďom sa výrazne zhoršil životný komfort z dôvodu neustáleho výskytu medveďov v blízkosti ich obydlí.

"Takúto výnimku legislatíva EÚ za veľmi prísnych podmienok umožňuje. Máme dostatok relevantných podkladov, ktoré je možné k žiadosti o výnimku priložiť," uviedla riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana a organizátorka stretnutia Vladimíra Fabriciusová. "Aj pri kladnom vybavení bude ale celý proces trvať ešte týždne," pripomenula. O takúto výnimku požiadali napríklad krajiny, ako Švédsko, Fínsko, Estónsko či Slovinsko.

Zásahový tím pre medveďa hnedého podľa Fabriciusovej začal už v uplynulých dňoch pracovať priamo v teréne na Poľane a v okolí, aby určil problémové medvede. "Chcem ale poprosiť verejnosť, aby bola pri riešení tejto problematiky zhovievavá," zdôraznila. Pomôcť zásahovému tímu by podľa nej mali aj ľudia v regióne.

"Ak medveď niekoho napadne alebo ak ničí majetok a nedovoľuje ľudom riadne žiť a na svojich pozemkoch hospodáriť, to všetko sú veci, ktoré by mali pri posudzovaní udelenia výnimky platiť," uviedol starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko.

"Vážnosť situácie si uvedomujeme. Nemáme problém s tým, aby sme eliminovali tie jedince, ktoré sa správajú neprirodzene a ohrozujú životy a majetok ľudí," povedal v reakcii na slová obyvateľov Podpoľania riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušana Karaska. Na rozdiel od tzv. kontajnerových medveďov, s ktorými je problém vo Vysokých Tatrách, je situácia na Podpoľaní podľa jeho slov iná a vyžaduje si čas. ŠOP ale podľa neho podporuje akékoľvek kroky, ktoré sú v súlade s právom.

Ako uviedol zástupca poľovníckeho združenia v Očovej Rudolf Huliak, populácia medveďa hnedého už dávno nie je v takom stave, že by mu hrozilo vyhynutie. "Populácia je dokonca v nadštandardnom stave a vo fantastickej kondícii. Nastal preto čas situáciu riešiť z titulu jej nadpočetnosti. Ak teraz neurobíme do jej početnosti zásah, tak to bude časovaná bomba pre slovenský vidiek," konštatoval.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2020
Na odstrel medveďa bolo v tomto roku podaných 11 žiadostí
V tomto roku bolo zatiaľ Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR doručených 11 žiadostí na odstrel medveďa. Najviac, päť žiadostí, pochádzalo z oblasti Poľany. Uviedol to odbor komunikácie MŽP SR.
viac
31.05.2022
Ľudia na Podpoľaní pre medvede v intravilánoch obcí zvolávajú protest
Ľudia na Podpoľaní aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v intravilánoch obcí. Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Roman Malatinec pripomína, že situácia sa nerieši a obyvatelia regiónu preto budú protestovať.
viac
14.09.2022
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v blízkosti ich príbytkov. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Detve.
viac
16.05.2023
Nárast populácie medveďa na Poľane bude podľa riaditeľky CHKO opäť veľký
Nárast populácie medveďa hnedého na Poľane bude aj tento rok veľký. Keďže bola mierna zima, ochranári predpokladajú nižšiu mortalitu. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %