Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
25.07.2024 07:50

Zasadal riadiaci výbor k projektu Centrá zdieľaných služieb


Snímka zdroj: MV SR


Prvých približne 20 centier v podobe pilotného riešenia by malo začať postupne fungovať už koncom tohto roka.


Zdieľanie služieb medzi samosprávami a ich proklientsky orientované poskytovanie občanom je zámerom projektu Centrá zdieľaných služieb /CZS/, ktoré z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti plánuje zriaďovať a vybaviť zariadením ministerstvo vnútra, a to najmä v najmenej rozvinutých oblastiach Slovenska. Cieľom je prostredníctvom medziobecnej spolupráce zvýšiť efektívnosť, rozsah a kvalitu poskytovaných služieb obyvateľom aj v malých obciach.

Prvých približne 20 centier v podobe pilotného riešenia by malo začať postupne fungovať už koncom tohto roka.

Pôvodnú výzvu na budovanie centier vyhlásenú bývalou vládou ministerstvo vnútra v apríli 2024 zrušilo, keďže sa po takmer roku do nej neprihlásil ani jeden záujemca.

„Nepracujeme sami a od „zeleného stola“. V úzkej spolupráci so zástupcami samospráv a so znalosťou veci na základe prebiehajúcich auditov v regiónoch, a tiež na základe skúseností Združenia miest a obcí Slovenska, posudzuje ministerstvo vnútra v súčinnosti s MIRRI SR a Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou nové pravidlá tohto projektu tak, aby sa v čo najväčšom rozsahu zabezpečilo naplnenie cieľov zvyšovania kvality, rozsahu a efektívnosti pri zdieľanom poskytovaní služieb občanom. Ide o záchranu a krízové riadenie projektu, kedy bez spojenia síl a výmeny informácií to v takom krátkom čase nebude možné zvládnuť,“ povedal štátny tajomník MV SR Patrik Krauspe, pod záštitou ktorého v utorok 23. júla 2024 po prvý raz zasadal riadiaci výbor projektu.

Pre prípravu návrhov priamych vyzvaní, ktoré by vzhľadom na termíny projektu, mali byť zverejnené najneskôr v septembri,  zabezpečuje ministerstvo vnútra spomínaný audit na vybranej vzorke približne 30 spoločných obecných úradoch prevažne v najmenej rozvinutých oblastiach.  Predmetom auditu je analýza existujúcej situácie, posúdenie možností  poskytovania služieb samosprávy a miestnej štátnej správy na jednom mieste, ako aj návrh udržateľného a proklientsky orientovaného modelu fungovania týchto centier.  

"Centrá zdieľaných služieb budú jednou strechou, pod ktorou bude pre viacero samospráv jeden expert na konkrétnu agendu. Keďže spojíme financie z Plánu obnovy na ich zriadenie a peniaze z eurofondov na platy, pôjdeme integrovanou výzvou. Celý spoločný projekt sprevádza diskusia a spolupráca so samosprávami, lebo chceme, aby boli architektami nastavovanej administratívnej pomoci," hovorí Michal Kaliňák, štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Riadiaci výbor na svojom prvom zasadnutí prerokoval aj informáciu o príprave podpornej výzvy MIRRI SR, v rámci ktorej sa budú financovať mzdy zamestnancov centier.

„Združenie miest a obcí Slovenska sa dlhodobo venuje týmto témam a disponuje množstvom skúseností overených z praxe, a preto budeme sprevádzať naplnenie zámeru Centier zdieľaných služieb našimi odbornými radami,“ dodáva Branislav Tréger, podpredseda ZMOS. 

Záujemcovia o informácie a účasť v projekte Centrá zdieľaných služieb sa môžu prihlásiť na Inštitúte správnych a bezpečnostných analýz MV SR do 15. augusta 2024.

Autor: (ts-Kancelária ministra vnútra SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2020
Pokračujeme a aj v roku 2020 sme zameraní na kvalitu sociálnych služieb
Implementačná agentúra MPSVR SR realizuje od júna 2019 do februára 2023 národný projekt Kvalita sociálnych služieb (NP KSS), ktorého snahou je pripraviť a odborne podporiť poskytovateľov pre výkon kvalitných sociálnych služieb podľa zákona 448/2008 Z.z. o sociálnych službách v súlade s prílohou č. 2
viac
29.12.2020
Kraj pokračuje s projektom výstavby domu sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového domu sociálnych služieb v Krupine. Spracovanie projektovej dokumentácie pre výstavbu obstaral a so spracovateľom už uzavrel aj zmluvu.
viac
01.02.2021
Svidník získal financie na strategické dokumenty týkajúce sa rozvoja mesta
Na vytvorenie strategických dokumentov, podľa ktorých sa bude mesto rozvíjať, získal Svidník takmer 330 000 eur. Ide o projekt v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS).
viac
14.01.2022
ZMOS na rokovaní k Centrám zdieľaných služieb
Realizácia Centier zdieľaných služieb bola hlavnou témou stretnutia predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera s predstaviteľmi ministerstva vnútra SR na čele so štátnym tajomníkom rezortu Jánom Lazarom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %