Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.11.2023 02:10

Zápis Terchovskej muziky do zoznamu UNESCO pripomenie knižná monografia


Terchovká muzika, ilustračná snímka TASR


Pri príležitosti 10. výročia zápisu Terchovskej muziky do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO predstavia v utorok 5. decembra v Terchovej knižnú monografiu o Terchovskej muzike a poštovú známku.


Šéfdramaturg medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni Peter Cabadaj podotkol, že zápis zavŕšil vyše 120-ročnú snahu celých generácií terchovských muzikantov. "Podľa pamätníkov mala takmer každá terchovská osada vlastnú muziku s charakteristickým repertoárom aj interpretačným štýlom. Nemôže byť teda žiadna náhoda, že odborníci označujú Terchovú za miesto s najväčšou koncentráciou hudobníkov na malom priestore," uviedol.         

Terchovskí muzikanti sú podľa neho mimoriadne všestranní a zvyčajne ovládajú hru na viacerých nástrojoch. "Bez problémov zvládnu party spoluhráčov v sláčikovej hudbe, vedia hrať na píšťalkách či heligónke. Hoci terchovská muzika disponuje skromným nástrojovým obsadením i harmonickým sprievodom, nič jej to neuberá na kráse a podmanivosti. Hudobníci zdanlivý nedostatok plne kompenzujú hrdelným spevom, čím zvyšujú expresívnosť aj výbušnú silu interpretačného prejavu," vysvetlil.         

Doplnil, že experti v prípade terchovskej muziky oceňujú mimoriadne špecifický nástrojový štýl ľudovej hudby. "Je spojený s charakteristickým spevným a tanečným prejavom, viazaným na jednu lokalitu a jej širšie okolie. Zároveň ide o dôležitý prvok kultúrneho dedičstva obce, s ktorým sú stotožnení jej obyvatelia, dodal Cabadaj.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO
Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
viac
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %