Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.09.2021 12:05

V rímskom tábore v Iži vztýčili zástavu UNESCO


Rímsky tábor v Iži. Snímka zdroj: Komárno – Virtualne.sk


Zástava UNESCO má pripomínať návštevníkom tejto pamiatky nedávny historický zápis medzinárodnej archeologickej lokality Dunajského limesu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.


Nomináciu na zápis predložilo Slovensko spoločne s Nemeckom a Rakúskom.         

Lokalitu v Iži spravuje Podunajské múzeum v Komárne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Nominačný projekt a zápis Dunajského limesu na prestížny zoznam UNESCO sú výsledkom takmer pätnásťročnej spolupráce partnerských inštitúcií zo všetkých zainteresovaných krajín, uviedol riaditeľ múzea Jozef Csütörtöky.       

Prestížny zápis pootvára tomuto významnému archeologickému priestoru dvere do sveta. "Štatistiky dokazujú, že nové lokality UNESCO sa postupne stanú turisticky zaujímavou a vyhľadávanou destináciou. Podunajské múzeum v Komárne ako správca rímskeho kastela v Iži bude pokračovať nielen v jeho pamiatkovej obnove a prezentácii s využitím najmodernejšej techniky, ale aj vo vytvorení a zabezpečení väčšieho komfortu pre návštevníkov," povedal Csütörtöky.       

Na území Slovenska sú súčasťou novej lokality svetového dedičstva UNESCO dve národné kultúrne pamiatky – rímsky vojenský tábor Gerulata v Bratislave-Rusovciach a Kelemantia v Iži. Rímsky tábor v Iži bol predsunutou pevnosťou na ľavom brehu Dunaja, jedinou svojho druhu na tomto úseku hranice, a tvoril predmostie legionárskej pevnosti Brigetio. Oba lokality sú dokladom dlhodobej, zhruba 400-ročnej rímskej prítomnosti na území dnešného Slovenska.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO
Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.
viac
24.05.2017
Týždeň európskych geoparkov v Novohrad-Nógrád geoparku
V dňoch od 25. mája až do 10. júna 2017 sa už po deviaty raz bude konať Týždeň Európskych geoparkov v Novohrad-Nógrád geoparku.
viac
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
11.10.2018
O zápise Kelemantie do zoznamu UNESCO sa rozhodne na budúci rok
Rímsky vojenský tábor Kelemantia v Iži (okres Komárno) je o krok bližšie k zápisu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %