Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
27.12.2019 11:10

Ďalším slovenským prvkom v zozname UNESCO by mohlo byť kovačické maliarstvo


Katarina Karlecik: Svadba. Ilustračný výrez, zdroj: Naivna Umetnost Kovačica


Počet prvkov slovenského pôvodného umenia, ktoré sú zapísané vo svetovom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, by mohol byť v roku 2020 opäť bohatší.


Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) avizuje, že v spolupráci so zástupcami Srbska by sa mal návrh na zápis týkať aj kovačického insitného umenia z prostredia Slovákov z Vojvodiny.       

Prísľub o iniciovaní návrhu prišiel zo srbskej strany počas tohtoročnej návštevy Laššákovej v Srbsku. "Počas osláv Medzinárodného dňa materinského jazyka v Kovačici som sa stretla so srbským ministrom kultúry Vladenom Vukosavljevičom. Pán minister mi dal verejný prísľub o iniciovaní zápisu kovačického insitného umenia do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 2020," informovala šéfka slovenského rezortu kultúry.       

Išlo by už o ôsmy zápis so slovenským pôvodom vo svetovom zozname. Doteraz posledným je Drotárstvo, ktoré zapísali do zoznamu 12. decembra 2019 v kolumbijskej Bogote. Do zoznamu sa v predchádzajúcich rokoch dostali Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba (2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015), spoločne s Českou republikou Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016), Horehronský viachlas (2017) a spoločne s Rakúskom, Maďarskom, Českou republikou a Nemeckom Modrotlač (2018).       

Kovačické insitné umenie sa vyvíjalo od konca tridsiatych rokov 20. storočia, jeho oficiálny vznik sa datuje do 50-tych rokov. V roku 1952 sa uskutočnila prvá výstava insitných maliarov z Kovačice. Od roku 2012 je kovačické insitné umenie zapísané v srbskom národnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Košice získali miesto v Sieti kreatívnych miest UNESCO
Košice sa stali ako prvé mesto na Slovensku súčasťou prestížneho klubu - Siete kreatívnych miest UNESCO. Stali sa jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta a jediné v tomto roku z východnej Európy so zameraním na mediálne umenie.
viac
11.10.2018
O zápise Kelemantie do zoznamu UNESCO sa rozhodne na budúci rok
Rímsky vojenský tábor Kelemantia v Iži (okres Komárno) je o krok bližšie k zápisu do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
viac
13.12.2019
Drotárstvo zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Drotárstvo a jeho tradícia sa dostalo na reprezentatívny Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Rozhodli o tom vo štvrtok členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
viac
07.01.2020
Návrhy na udelenie Ceny ministra kultúry SR možno podať do 15. januára
Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková v záujme verejného spoločenského uznania výsledkov umeleckej tvorby a podielu na rozvoji umenia môže každoročne udeliť Ceny ministra kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia v ôsmich kategóriách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %