Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
19.10.2021 02:45

Začínajú sanovať viac ako 100-ročnú environmentálnu záťaž


Ilustračná snímka (Ministerstvo hospodárstva SR)


Jedna z najstarších environmentálnych záťaží z priemyselnej výroby na Slovensku, bývalý sklad pohonných hmôt Hámričky pri Trstenej, by mala byť odstránená do konca roka 2023.


Náklady na likvidáciu budú vyše 6 430 000 eur, 85 percent bude uhradených z Operačného programu Kvalita životného prostredia, zvyšná suma bude vyplatená zo štátneho rozpočtu. 

„Rezort hospodárstva je pripravený sanovať environmentálne zaťažené priemyselné lokality a prispieť tak k ochrane zdravia obyvateľov a životného prostredia,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Dodal, že „rozhodnutím vlády bolo MH SR určené ako rezort zodpovedný za odstránenie tejto záťaže, ako aj záťaží v lokalitách Pohronský Ruskov - mazutové hospodárstvo bývalého cukrovaru a Bardejov – areál podniku JAS, kde momentálne prebieha aktualizácia analýzy rizika a prípravné fázy sanácie znečisteného územia.“  

V lokalite Hámričky pri Trstenej bola rafinéria petrolejov. Fungovala od roku 1906, hlavnú výrobnú činnosť skončila v roku 1927, pričom príležitostne sa využívala ešte do roku 1944. Od roku 1945  do 90. rokov minulého storočia areál slúžil ako sklad pohonných hmôt a ako obchodný terminál štátneho podniku Benzinol. Podzemné nádrže a rozvody rafinérie neboli nikdy zlikvidované.

Viac informácií nájdete TU.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2019
Dobrovoľníci budú čistiť brehy Liptovskej Mary
Brehy Liptovskej Mary vyčistia v piatok 26. apríla desiatky dobrovoľníkov. Do piateho environmentálneho dňa, ktorý pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov, sa zapoja žiaci z troch liptovskomikulášskych škôl.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
08.11.2021
Začíname s likvidáciou environmentálnej záťaže v Chemko Strážske
V areáli bývalého závodu Chemko Strážske začalo ministerstvo vnútra v súčinnosti s ministerstvom životného prostredia s likvidáciou nebezpečne uskladnených sudov s PCB látkami.
viac
11.03.2022
Bratislava zatiaľ o zvýšení cestovného v MHD neuvažuje
Hlavné mesto v najbližšom čase o zmenách cien cestovného v mestskej hromadnej doprave (MHD) v súvislosti so zdražovaním pohonných látok neuvažuje. Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. Rovnako sa v tejto súvislosti neuvažuje ani o zvyšovaní daní a poplatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %