Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.11.2021 08:45

Začíname s likvidáciou environmentálnej záťaže v Chemko Strážske


Ilustračná snímka (MV SR)


V areáli bývalého závodu Chemko Strážske začalo ministerstvo vnútra v súčinnosti s ministerstvom životného prostredia s likvidáciou nebezpečne uskladnených sudov s PCB látkami.


Po desaťročiach neriešenia problému je to prvý krok k náprave alarmujúceho stavu ohrozujúceho zdravie ľudí a okolité prostredie. Sanáciu zabezpečuje Hasičský a záchranný zbor.

Od vyhlásenia mimoriadnej situácie v tejto oblasti v roku 2020 bolo vykonaných niekoľko desiatok meraní v réžii sekcie krízového riadenia MV SR, respektíve Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany Jasov, Úradu verejného zdravotníctva SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra či Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, s ktorou ministerstvo vnútra podpísalo zmluvu o spolupráci. Po analýze výsledkov skúmaných vzoriek bol sekciou krízového riadenia vypracovaný Akčný plán postupu na realizáciu záchranných prác. Vláda v tom istom roku vyčlenila na projekt sanácie 500-tisíc eur.

V spojitosti s prieskumom v predmetnej lokalite sa ukázala potreba vypracovania odborných materiálov a analýz najvhodnejších technologických postupov, týkajúcich sa odčerpania kontaminovanej vody, ako ďalších podporných a expertných činností pri vykonávaní záchranných prác.

Hlavným vykonávateľom sanačných prác je Hasičský a záchranný zbor, ktorý dodal špecifikáciu technického vybavenia kontajnerov na uskladnenie sudov, taktiež nakladača a ďalšej techniky. Špeciálna technika bola obstarávaná prostredníctvom Automobilových opravovní MV SR, a.s.

„Na tieto práce máme celkovo vyčlenených 34 príslušníkov HaZZ, ktorí absolvovali zdravotné prehliadky. Zároveň sme im poskytli materiálno-technické zabezpečenie tak, aby bola zaistená maximálna pripravenosť zložiek ministerstva vnútra, ktoré budú realizovať naplánované práce, “ priblížil minister vnútra Roman Mikulec.

Príslušníci HaZZ museli absolvovať zdravotné prehliadky a pri manipulácii s PCB látkami budú vystrojení špeciálnymi ochrannými prostriedkami ako napríklad celotvárová ochranná maska CM-6 či gumené rukavice a čižmy odolné voči kyselinám a zásadám.

Od utorka 2.11.2021 prebiehali na lokalite „ošipáreň“ prípravné práce – spevnenie cesty pre hasičské vozidlá, príprava miest pre certifikované kontajnery a nakladač. Následne bolo potrebné spevnenie statiky samotnej budovy tak, aby pri manipulácii so sudmi nedošlo k jej zrúteniu.

Druhá etapa prác zahŕňajúca samotné nakladanie toxických látok do kontajnerov začala v piatok 5.11.2021. Denne bude na odstraňovaní pracovať 12 príslušníkov HaZZ a v prípade aktuálnej potreby sa počet príslušníkov bude operatívne upravovať.

Kompletné ukončenie prác v lokalite „ošipáreň“ je naplánované do konca roku 2021.

Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja ide o jednu z najväčších envirozáťaží na Slovensku, ktorá ohrozuje desaťtisíce ľudí žijúcich v jej okolí. „Po 30-tich rokoch nečinnosti predchádzajúcich vlád spojili sily dva rezorty a už dnes envirozáťaž v Chemku Strážske pomaly ale určite končí. Verím, že táto vláda očistí Slovensko aj od podobných zdedených záťaží. Pomôže tomu aj predkladaná novela zákona o envirozáťažiach, ktorá sa prerokuje ešte na tejto schôdzi parlamentu,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

Minister vnútra Roman Mikulec na záver dodal: „Verím, že týmto sme urobili prvý dôležitý krok v znížení tejto obrovskej environmentálnej záťaže. Som naozaj nesmierne rád, že to môžem po tých rokoch nečinností reálne skonštatovať. Ďakujem všetkým kolegom a kolegyniam, ktorí sa na tomto podieľali.“

Autor: (ts-MVSR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
22.11.2019
SR zvýšila za 10 rokov produkciu komunálneho odpadu o 30 percent
Slovensko za posledných 10 rokov zvýšilo produkciu komunálneho odpadu o približne 30 percent. Slovensko v roku 2018 vyprodukovalo 2,3 milióna ton komunálneho odpadu.
viac
04.02.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mohol likvidovať v cementárňach
Nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mohol likvidovať v nemocničných spaľovniach, bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov a cementárňach. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %